Eksperimentiel fotografi
Forår 2025
Vrå Højskole
Inkl. studietur, materialer
-
12. januar - 14. juni 2025
-
Pris i alt: 34.100 Kr.
-
Status: Ledige pladser
Lær mere om foto i studiet, i mørkekammeret og fremkald selv dine egen film og billeder.
Fordyb dig i foto og fotokunst, med analoge kameraer, objektiver og fremkaldeteknik i mørkekammeret og modelarbejdet i studiet på Vrå Højskole.
Prøv fotografiet af på alle tænkelige måder. Fotofaget er både for dig, der er ny med et kamera, og for dig, der har arbejdet længe med fotografiet.
Du kan bruge foto på Vrå Højskole som et springbræt til at søge videre på medieskolen, journalisthøjskolen eller til et arbejde som fotograf.
Kameraet
Foto er intet uden et kamera. Kameraet er fotografens værktøj nummer et. Det betyder mindre om kamerahuset hedder Leica, Fuji, Olympus, Canon, Nikon, Sony, Konica, Pentax eller et andet navn. Det vigtigste er, at du ved, hvordan du betjener kameraet, og du kender til funktioner som fokus, lukketid og blænde. I foto behøver du ikke at have dit eget kamera. Højskolen har både analoge- og digitale kameraer, som du kan låne. Du får også mulighed for at teste forskellige objektiver af som vidvinkel, tele og zoom og prøve et gammelt træ-kamera fra 1800-tallet, der har været brugt i Hollywood.
Komposition
I foto arbejder vi med, hvordan du tager det bedste fotografi. Hvordan dit motiv og dit budskab kommer til at stå skarpest. Vi skal snakke om det gyldne snit, om kontraster. Om forgrund, mellemgrund og baggrund. Komposition er afgørende for dit fotografi. Du lærer om komposition i forhold til de forskellige genrer indenfor foto eksempelvis: Portrætfoto, landskabsfoto, kunstfoto, reklamefoto mm.
Vi kommer også til at diskutere komposition, billedopbygning og beskæring, når vi arbejder med billedredigeringsprogrammer som Photoshop.
Modelarbejde
I foto får du en grundig introduktion til modelarbejdet. Du lærer, hvordan du bedst fotografere en person i en given situation. Du lærer både at arbejde med enkelte modeller og flere på en gang. Vi prøver altid på, at få den bedste side frem i vores modeller. Der er fokus på lys/skygge, opstilling og en naturlighed i portrættet. Du får en introduktion til relationsarbejdet med modellerne. Du lærer at arbejde med gensidig respekt, kontrakter og GDPR (persondataforordningen).
Mørkekammer
I foto arbejder vi med fotografiet helt fra bunden. Det betyder, at vi selv fremkalder vores film og foto i mørkekammeret. Det er her magien sker. I undervisningen krydser vi teknikker fra 1850erne og op til i dag. Vi arbejder både med digitale filer på over 200 megapixel, men også med storformat negativer på op til 18×24 cm.
De færdige fotoprint laver vi i mørke på både papir og store metalplader i stål og aluminium.
I foto er det kun fantasien, der sætter grænser. Du kan fremkalde motiver på alle slags overflader. Vi mikser gerne teknikkerne: Først printer vi vores foto fil på en metalplade ved hjælp af flatbed printning eller desublimation. Derefter tilføjer vi flydende fotografisk emultion i mørkekammeret og laver en sandwich kopi: Vi bruger farver fra det moderne print i Photoshop, og tilføjer det analoge billede i sort-hvide toner fra et negativ.
I foto og fotografi fungerer mørkekammeret som et laboratorie. Du kan prøve gamle fototeknikker som bromoil og cyanotopi af, og du kan bruge multigradepapir, som Ilford og andre fotospeicalister stadig producerer.
I foto fremkalder vi selv vores film. Du kan arbejde både med farvenegativ, diasfilm og sort/hvide negativfilm. En trend i tiden er også at arbejde med råfilm fra de store Hollywood studier. Vi kan specialfremkalde dem og få det flotteste Cinemaristiske look, når vi selv colorgrader vores fotografier.
Fotostudie og fotolys
I foto råder vi over et stort fotostudie. Her har vi moderne flash-lys, men også gamle trækameraer fra 1800 tallet.
Ordet fotografi er sammensat af to ord: Foto = lys og grafi = skrive eller tegne. Fotografi betyder altså “at skrive eller tegne med lys. Det skal vi naturlig prøve af. I undervisningen får du mulighed for at male med lys. Til den teknik bruger vi både tungsten lys og moderne LED lys fra bla. Rotolight. Det betyder, at vi selv kan justere fotografiets varmetoning (kelvingrader), og vi kan sætte farvefiltre på. Med vores flashlamper kan vi lave highspeed optagelser til hurtige bevægelser som dans og kampsport ect.
I fotostudiet er det i høj grad lyset, der skaber fotografiet. Derfor skal du i foto lære at “nørde” med og mixe det naturlige lyst (det forhånden værende lys) med flash og led lys.
Om dig:
Du har lyst til at fordybe dig i foto. Du har lyst til at arbejde med fotografiets komposition, med lyssætning og med fotografiske genrer.
Du har mod på at arbejde med forskellige fototeknikker, på fremkaldelse i mørkekammeret og med modelarbejde. Du er åben overfor konstruktiv kritik og klar på både klasseundervisning og individuel feedback.
Du er enten nybegynder, passioneret fotograf – eller blot interesseret i foto. Faget kræver ingen forudsætninger, blot et engagement og en lyst til at bidrage i timerne. Her er der, som i alle andre fag på Vrå Højskole, mødepligt.
Det kommer du til at lære i foto:
Kamera-teknik: Sådan virker et kamera, blænde, lukketid og objektiv
Photoshop: Billedredigering på computer
Mørkekammer og fremkaldelse: Fixer, fremkaldelse – kemi bliver til magi
Komposition: Det gyldne snit, kontrast dramaturgi, genreforståelse
Modelarbejde: Tillid, respekt, GDPR og fælles forståelse
Underviser
Kristian Bast
Kristian Bast er født i Hjørring i 1970 og har altid været vild med at fotografere. Som dreng byggede han sine første kameraer selv, og dyrkede interessen i folkeskolens mørkekammer.
Kristian fik efter handelsskolen en lærerplads hos fotograf Svend Ladefoged i Fotomagasinet i Hjørring. Siden har han arbejdet som fotograf og fotohandler i Thisted, og startede som 21-årig sit eget atelier og fotohandel i Sindal. I 1993 kastede Kristian sig – som en af de første fotografer- over kommercielle fotocd-er. Han arbejdede blandt andet tæt sammen med portrætfotograf Grethe Raaby, de har været en vigtig lærermester i mørkekammeret og klassisk portræt-teknik.
Kristian indledte i midt 90-erne et samarbejde med Se og Hør og moderedaktør Hanne Lyngfeldt. Samarbejdet førte til fotoshoots i Brasilien, Spanien og Los Angeles, hvor Kristian blandt andet fulgte tv-serien Bay-Watch.
Midt i 90-erne startede Kristian også som underviser i foto- og fotomodel-arbejdet. Han har undervist i mere end 20 år i både Hjørring, Hirtshals, Løkken og Vrå.
I 2001 fik Kristian sin egen butik i kæden Click i Sæby. Her var fokus var på fashion- model og reklamefotografiet. Efter 10 år i Sæby arbejdede Kristian først hos Click i Aalborg, siden hos Photo Care i Hjørring, inden han i foråret 2020 kom til Vrå Højskole.
Hvorfor Vrå Højskole: Vrå Højskole er for mig det perfekte mix af arbejdet med motiv og fremkaldelse i mørkekammeret. Det giver mulighed for at kombinere portræt- og genrefotoet, og det er fusionen mellem det digitale og analoge fotografi. Og så holder jeg af at arbejde med – og være sammen med mennesker, der ligesom jeg brænder for fotografiet.
Funfact: Kristians første film var røntgenfilm fra en tandlægeklinik i Hjørring, der var ejet af Kristians kammerat Peters far.
Følg Kristian her: Instagram: @kristianbast.dk, Facebook: facebook.com/kristianbast