Lær keramik på højskole

Prøv kræfter med keramikken på Vrå Højskole

Har du lyst til at prøve keramik og højskole, så har vi den perfekte kombi til dig. På Vrå Højskole har vi et keramikværksted med både drejeskiver og ovn, og du får muligheden for at gå hele vejen fra det rå ler til en færdig krukke, kop, fad eller figur. Faget er for både dig, der aldrig har haft ler imellem hænderne før – og for dig, der er erfaren med både drejeskive og formgivning.

Keramik er hot har fået et sandt comeback i samtidskunsten. Arbejdet med keramik og ler er kommet for at blive. Det er måske ikke så underligt, når man ser på, at ler er det første materiale mennesket forædlede gennem en kemisk proces, til det vi kender som keramik.

I keramik på højskolen kommer du til at arbejde med keramik teknikker og metoder. Vi skal blandt andet prøve kræfter med:

• Modellering
  • Drejning
  • Kvætsning
  • Pladeteknik
  • Extrudering
  • Dekorering
  • Glasur
  • Brænding i elovn og rakubrænding
Keramik vil veksle mellem teori og praksis, holdundervisning og selvstændigt arbejde. Da vi ofte er mange i undervisningen og kun en underviser kræver det både tålmodighed og ro hos dig som elev, for at få det optimale ud af din højskolekeramik. Forløbet kan også afsluttes med et større projekt – evt. en udstilling.

Vi tager gerne på ture ud af huset og besøger museer og keramikere som eksempelvis Janice Hunter, Dorte Visby og Lars Kähler. Vi besøger også lerklinter, hvor vi kan grave og udvinde vores egen ler. Det tager vi med hjem til højskolen og prøver det af både på drejeskiven og i ovnen.

Den keramiske kunst er foruden kunsthåndværket, tæt forbundet med fag som billedværksted og billedkunst

Du vil i keramik på Vrå Højskole få undervisning af professionelle udøvende kunstnere, der både underviser og vejleder dig i dine personlige keramik projekter. De hjælper dig med at få en bevidsthed om dit eget kunstneriske sprog og udtryk, samtidig med at de giver dig bred indsigt i faget. Du vil altså få vejledning og feedback ud fra der, hvor du står lige nu – men også ud fra der, hvor du ønsker dig at arbejde henimod med leret og keramikken.

Du vil også lære om keramiske traditioner, design og tendenser indenfor samtidskunsten. Du lærer forskellige fremstillingsteknikker, behandlings- og brændingsmetoder. Sideløbende har du mulighed for at få en bred forståelse for kunst. Vi følger selvfølgelig også med i de nye tendenser og trends og henter inspiration fra blandt andet sociale medier som eksempelvis Pinterest og Instagram.

Om dig:

• Du har lyst til at arbejde kreativt, og er ikke bange for at lave fejl.
  • Du er klar på personlig professionel vejledning
  • Du er klar på at arbejde selvstændigt og samtidig indgå i klasseundervisning
  • Du er åben overfor nye ideer og teorier
  • Du kan sammen med de andre elever på keramik være med til at præge undervisningen med dine egne ideer og input

Keramik er for dig som er nybegynder i faget og bare er nysgerrig, og som har lyst til at prøve kræfter med ler og drejebænk. Men også til dig som er øvet, og som gerne vil tilføre dit arbejde noget ekstra teknik.

Du behøver, med andre ord, ikke at have siddet ved en drejebænk før.

Keramik-værkstedet på Vrå Højskole er som de andre værkstedsfag åbent 24-7 for eleverne på faget. Det betyder, at du får rig mulighed for at øve dig uden for timerne, arbejde videre på opgaver, du har gang i – eller starte dine egne ideer og projekter op.

Keramik-ordbog:

• Brænding: For at dit ler kan holde, skal det brændes. Det skal brændes to gange: En forglødning og en glasurbrænding
  • Dekorering: Du dekorerer typisk din keramik med glasur
  • Drejning: Drejning foregår ved en drejeskive, hvor du lærer at centrerer leret og dreje det op.
  • Extrudering: Når man presser en profil ud af ler.
  • Glasur: Vi arbejder med forskellige glasurer og glasurteknikker, der kommer på leret efter første brænding.
  • Kvætsning: Når man presser ler i en form
  • Modellering: Opbygning af leret i fri hånd
  • Pladeteknik: Når man bygger keramik op via ler-plader, som man har rullet ud
  • Raku:Gammel koreansk teknik, hvor man arbejder med især krakelering af glasur. På højskolen laver vi raku i en højisoleret olietønde

Fede oplevelser?
Lære nyt?
Fordybe dig?
Møde nye mennesker?

Keramik 1

Cille Colberg

Cille er kunsthåndværker og keramiker med stort K, og har bred erfaring med undervisning fra bl.a. Huset i Hasserisgade og Daghøjskolen Sind samt egne workshops.

Hun har deltaget på mange udstillinger og sågar vundet 2. pladsen til DM i frihåndsdrejning.

Hun er uddannet fra Kunstakademiets designskole på Bornholm, på Aarhus Kunstakademi – Clay ArtHåndværkerskolen Sønderborg – pottemager og Sønderjyllands Kunstskole.

Cille er formand i Danske Kunsthåndværkere & Designere i Nordjylland og hun er med i bestyrelsen i Dansk Pottemagerforening.