Vi har taget højskolen med os

Roan, Jonas, Mathias og Peter lærte hinanden at kende på Vrå Højskole. I dag bor de sammen i et højskolekollektiv i Aalborg

Af Helle Møller Riis

Et rent køkken. Et fyldt køleskab og en ryddelig lejlighed. Tre ting, som man ikke umiddelbart vil forbinde med fire unge mænd, der bor sammen. Ikke desto mindre er det tilfældet i fælleslejligheden i Aalborg, hvor Roan, Jonas, Mathias og Peter bor:

– Vi gør ikke specielt rent, fordi der kommer nogen på besøg. Her er som regel altid rimelig ryddeligt. I hvert fald på fællesarealerne. Vi blander os til gengæld ikke i, hvordan der ser ud på hinandens værelser, siger Mathias, der læser Organisatorisk Læring på Aalborg Universitet, og Jonas, der går på Hf-MusT supplerer:

Jeg tror, vi har taget reglerne fra Vrå Højskole med os. Her var der bogruppemøder, navne på tingene i køleskabet, køkkentjans og rengøringsdag. Den struktur har vi fastholdt.

Nogen at komme hjem til

Det er nu ikke strukturen fra højskolen, men nærmere fællesskabet der trak, da drengene i foråret 2019 besluttede sig for at flytte sammen.

Mathias fortæller:

– Jeg havde haft ideen længe, fordi højskolen havde givet mig nogle stærke og nære venskaber. Jeg snakkede med Pia, vores forstander. Hun anbefalede, at vi holdt et møde om husregler og principper, inden vi flyttede sammen.

Drengene satte sig sammen i højskolens pejsestue og blev enige om, hvor og hvordan de ville flytte sammen. De gik i gang med at lede i Aalborg efter lejligheder, der havde plads nok til dem alle fire, og i september flyttede de ind:

-Fire er et godt tal, og udover at det minder os om, da vi boede på firemandsværelse, så giver det også nogle økonomiske fordele, fordi vi er flere om at dele huslejen, siger Peter, der er konstabel på Nørre Uttrup Kaserne.

Roan, der leder efter en læreplads som grafisk tekniker, er det nyeste medlem af højskolekollektivet. Han har ligesom de tre andre prøvet at bo alene, og er ikke i tvivl om, at fællesskabet godt for ham:

– Det er en god fornemmelse at komme hjem til nogen og have nogen at dele det hele med. Vi kender hinanden så godt fra højskolen, at vi både kan snakke og diskutere – men vi kan også være stille sammen.

Roan har fået titlen som ”Hausfrau”, da han er den, der er mest hjemme. Mathias er bogholderen og koordinatoren, Jonas har styr på indkøbene, og Peter er den, der helst tager opvasken:

-Vi skiftes så vidt muligt til at lave mad og også til at købe ind. Reglen er, at den der laver mad, ikke skal tage opvasken, og det virker.

Piger og grønne planter

I det hele taget fungerer drengene og fællesskabet i Aalborg godt sammen. Og lejligheden er da også blevet populær i højskoleomgangskredsen:Der er tit folk fra højskolen, der kigger forbi. Forleden aften kom to fællesvenner, og vi sad oppe og diskuterede og grinede det meste af natten. Vi kan sagtens mærke, at vi har flyttet højskoleånden med herud, siger Jonas, der dog ligesom de andre har en forholdsregel, der forhindrer, at højskolevennerne flytter fast ind på sofaerne i fællesstuen:

-Man må gerne blive og sove, og vi hjælper også gerne i en nødsituation. Men reglen er max 6 nætter, siger Mathias og understreger, at den regel også gælder kærester.

I øjeblikket kommer der to piger “fast” i lejligheden, men ingen af dem trækker drengene fra hinanden eller truer kollektivet:

– Pigerne snakker mest om, at her mangler grønne planter, griner Jonas, der har besluttet, at han bliver i fælleslejligheden, indtil han er færdig med at tage sin uddannelse.

Peter supplerer:

-Vi har jo ikke bundet hinanden op på det her for evigt. Vil man gerne flytte, så gør man det. Her er tre måneders opsigelse med mindre man finder en anden, der vil overtage pladsen. Lige nu er det intet problem. Vi har nærmest venteliste. Det er nemlig en rigtig god udslusning fra højskolen.

Højskolekollektivets regler:

Orden på fællesarealerne

Navn på personlige ting i køleskabet

Fælles madøkonomi

Den, der laver mad, vasker ikke op

Ingen stærk spiritus i hverdagene

Nul tolerance overfor stoffer

Opsigelsesfrist på værelset i 3 måneder

Gæster må max overnatte 6 nætter

Højskolekollektivets 3 råd til andre, der vil bo flere sammen:

Lav husregler, før I flytter sammen

Hav en klar rollefordeling imellem jer

Vær altid åbne og ærlige overfor hinanden

Jonas Roan Mathias og Peter i højskolekollektivet i Aalborg. Besøg i kollektivet 04 02 20

Del denne side på de sociale medier:

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest
Del på email
Email
Scroll til toppen