Vandrekursus - Vandreture i Vendsyssel

Information om vandre-kurset

kr 4.950 Inkl. kost og logi i dobbeltværelse
Bad og toilet på værelset.
 • Uge 28: 10-7-2023 - 16-7-2023
 • Uge 28: Ledige pladser
 • Uge 31: 31-7-2023 - 06-8-2023
 • Uge 31: Ledige pladser
 • Ungdoms- og Studiepris: 3.950,-
Ledige pladser

Lær om Vendsyssel på vandrekursus

På Vrå Højskoles Vandrekursus vil du

 • Komme på daglige vandreture i Vendsyssel
 • Komme helt tæt på naturen – og samtidig opleve museer og seværdigheder
 • Lære teori og vandreteknikker
 • Få viden om det nødvendige udstyr – og forebyggelse af skader
 • Komme i god form til eksempelvis længere vandreture som Caminoen
 • Få nye vandre-venner, god mad og masser af højskolehygge

Vi skal på flere forskellige vandre ture rundt i Vendsyssel. Du kan glæde dig til at opleve:

 • Skagens Odde
 • Jyske Ås
 • Vestkysten med Rubjerg Fyr
 • Østkysten med Sæby eller Frederikshavn

Du vil opdage, at Vendsyssel er meget andet end hvide sandstrande og flade mosedrag. Vi går ad stier, skovveje – og ind i mellem på asfaltveje. Det sidste kan ikke helt undgås, men vi forsøger at holde det på et minimum. Nogle gange kommer vi til at gå langs havet – så husk badetøjet, hvis du vil en tur i bølgen blå, og ikke vil vise dit Eva eller Adam kostume frem. Andre steder går vi i klitterne, i skovene og gennem kuperet terræn.

Du vil blive ført rundt i områderne af erfarne kursusledere – suppleret af lokale guider og naturvejledere.

Vores base er højskolen, men vi vil tage den røde højskolebus ud til startstedet på vandreturen – og spise madpakker i det fri, før vi vender tilbage til Vrå til et velfortjent bad og hygge med de øvrige højskolekursister. Glæd dig til foredrag, sang og masser af højskolestemning.

Der bliver mulighed for at besøge  området lige omkring Vrå Højskole, der blandt andet tæller Vrå Bryghus, de to kirker, Uhrenholts Gård og Engelundsamlingen

Om dig:

 • Du har lyst til at lære at gå lange ture – eller du har lyst til at komme i god form inden en tur som eksempelvis Caminoen
 • Du har lyst til at komme helt tæt på naturen i Vendsyssel – og blive klogere på områdets seværdigheder
 • Du har lyst til hygge og samvær med andre kursister
 • Du har et par gode vandresko eller -støvler, som er gået godt til inden kurset

Du har hver dag mulighed for at vælge mellem en vandretur på ca. 8 – 10 km eller en tur på op mod 20 km. Vi vandrer i det samme område og ind i mellem følges de to grupper ad. Så er I flere, der gerne vil følges ad på kursus, men ikke har de samme forudsætninger eller intentioner om distancen, har I her muligheden for alligevel at få en delvis fælles oplevelse.

Når du tilmelder dig, må du gerne gøre opmærksom på, om du er erfaren vandrer – eller nybegynder, og om du tror, du vil gå 10 eller 18 km om dagen. (Det er IKKE bindende). Kurset er for alle – men vi vil gerne tilpasse ruterne så de passer til alle deltagers behov og form.

Har du særlige behov i forhold til mad, er det vigtigt, at du gør os opmærksomme på det, når du tilmelder dig. Vi tager kost-hensyn til både allergikere og vegetarer på vandrekursus.

På sommerkurserne er det normalt, at du bliver indkvarteret på tomandsværelser med eget bad og toilet. Du kan ønske at komme til at bo sammen med en, du evt. kender, eller du kan ved tilmeldingen bestille enkeltværelse. Bemærk, at det koster 1450,- ekstra.

Du er også velkommen til at ringe på 98 98 10 10, hvis du har yderligere spørgsmål.

Særlige forhold for ungdomspris

Deltager du som ung under 25 år eller med studiekort(25-30 år), skal du huske at markere boksen i tilmeldingen.

Vær opmærksom på, at du IKKE kan få eneværelse, når du vælger ungdomspris.

En typisk dag på vandrekurset

 • Morgenmad, hvor vi også smører madpakken til frokosten
 • Afsted på tur
 • Morgensamling i bussen
 • Dagens vandring med frokostpause i naturen
 • Hen på eftermiddagen retur til højskolen
 • Aftensmad og aftenprogram

Derfor er det godt at gå

 • Gang er en skånsom motionsform, hvor du forbrænder stort set lige så mange kalorier, som hvis du løb den samme distance
 • Du forbedrer dit kredsløb
 • Du nedsætter blodtrykket og kolesterolindholdet i blodet
 • Dit immunforsvar og dine mentale evner bliver forbedret
 • Det stimulerer og vedligeholder dine muskler, knogler og led
 • Du kommer ud i naturen
 • Du får mere energi og bliver i bedre humør

Kom i gang-program

Hvis du ønsker at komme i bedre form inden vandrekurset på Vrå Højskole er det en god idé:
 • At gå tre ture om ugen på minimum 7 kilometer
 • Har du mod på det, kan det være en god idé at gå i intervaller. Altså skiftevis at gå i max-tempo, hvor du bliver lettere forpustet og skiftevis i et roligt tempo. Gå eksempelvis 2 minutter i max-tempo, og 4 minutter i normalt tempo
 • Du også eksperimentere med en eller flere ture over 10 kilometers længde inden kurset

Her kan du læse vores velkomsbrev til vandrekurset fra sommeren 2021 – det er altså IKKE programmet for 2023:

Kære deltager på vandrekursus

Så er det lige før! Vi sender jer derfor en lille hilsen med nogle små beskrivelser af kurset og dagligdagen.

Vi ved fra tidligere, at nogle gerne vil have mulighed for at orientere sig hjemmefra om ruterne, så du får hermed en lille beskrivelse af vandringerne. Du vil have mulighed for dagligt at vælge, om du vil gå hele turen – omkring 18 km – eller ca. den halve. Etapernes længde varierer lidt fra dag til dag. Du vil opdage, at Vendsyssel byder på meget andet end flade strande og mosedrag.

Vi vedhæfter ugeskemaerne – som de ser ud i dag [du kan downloade dem her: Den kortere vandring og her: Den længere vandring]. Dette gør vi, for at du har god tid til at overveje, hvilket hold du vil følge de enkelte dage. (Vi forbeholder os ret til ændringer). Vi har endnu ikke modtaget Coronaretningslinjer for de korte kurser, så disse kan også påvirke programmet. Det kan evt. blive nødvendigt at afkorte en af dagene, så vi alle kan få en ny test – sådanne spørgsmål kender vi endnu ikke svaret på.

Der er to skemaer – et for de lange vandringer og et for de kortere.

Meget kort om de enkelte dage:
Lørdag – ankomst og introduktion til Vrå By, Vrå Højskole og Vandrekurset
Søndag – Jyske Ås: Ormholt, Ny Mølle, Fejborg Bakke, Grevmosen (ca. 18 km): Noget ad tiden følger vi Hærvejen – Vi vandrer ad grusveje, skovveje og skovstier og trampestier. Kuperet terræn.

Mandag – Vestkysten: Fra Tornby Klitplantage, over Skallerup og Lønstrup, til Mårup, Rubjerg Fyr og Rubjerg gl. kirkegård (ca. 19 km): Vi vandrer det meste af tiden ad Nordsø Stien, ad grusveje, klitstier, klitter og strand. Kuperet omkring Tornby og Rubjerg, ellers rimeligt let tilgængeligt men meget sand.

Tirsdag – Uggerby-Tversted området: Kjul strand, Uggerby Å, Tversted, Tversted søerne til Stokmøllen (Ca. 19 km): Vi vandrer hovedsageligt ad Nordsø Stien. En dag med grus- og skovveje, klitstier og strand – og ikke ret meget asfalt. Let tilgængeligt terræn. Her er der mulighed for at overnatte i shelter.

Onsdag – Skagens Odde: Hulsig til Skagen og Grenen (Ca. 18 km): Vi vandrer ad små asfaltveje, cykelstier, skovveje og -stier, over hede og gennem klitplantage. Byvandring igennem Skagen By. Let tilgængeligt terræn.

Torsdag – Rundt om Frederikshavn: Åsted Ådal, Kig Ud, Vandværksskoven, Bangsbo, Pikkerbakken og Bangsbo Fort (ca. 18 km): Vi vandrer ad skovstier, skovveje, lille bitte smule asfalt, trampestier og grusveje. Kuperet terræn.

Ovenstående kilometerangivelser må tages med forbehold – vores forskellige elektronik er ikke altid helt enige om afstanden 😊 Vejret kan have indflydelse på, hvor langt vi kan nå at gå på en dag. Bliver det aktuelt, kan vi afkorte turene.

På de lange vandringer forsøger vi at gå i et tempo på mellem 4 og 5 km/t på flad vej, og lidt mindre for de korte vandringer. Vi går typisk i ca. 50 minutter og har så en lille pause – de bagerste skal også nå at have pause!

Fra tirsdag til onsdag er der mulighed for at overnatte i shelter ved Stokmøllen i Østerklit, Tversted Plantage. Dette gælder uanset, om du har valgt at gå den lange tur eller taget den kortere dag i Vrå og på højskolen. Bliver man i Vrå, kan man komme med bussen til Tversted, når den kører op efter dem, der har gået den lange tur, og som vil til Vrå og overnatte. Medbring derfor din sovepose og liggeunderlag, hvis du tror, du vil benytte dig af denne mulighed. Har du ikke selv, kan du kan låne soveposer (gode varme militærposer) og liggeunderlag (de almindelige 1½ cm skumunderlag) af højskolen. De, der vælger shelterovernatningen laver mad over bål og spiser på shelterpladsen. Ved denne shelterplads er der toilet med rindende vand i Stokmøllen.

Vandrestave: Du er velkommen til at tage dine stave med. Anette går også med stave. For nybegynderne afholder vi en workshop, hvor du kan lære at bruge vandrestave efter principperne for Nordic Walking, men vi har ikke ekstra stave.

Måltider: Vi spiser morgenmad på højskolen, og vores fantastiske køkkenfolk laver frokostpakker til os alle. Der vil være mulighed for at få forskellige snacks med til mellemmåltider. Vi skal hver især selv bære vores frokost, snacks, vand og evt. kaffe/te. Hvis du vil have kaffe/te i løbet af dagen, må du medbringe en termoflaske, som du fylder op fra morgenstunden af. Ligeledes skal du medbringe drikkedunk(e)/vandblære eller lignende til vand til eget forbrug.

Til aften venter der os en lækker middag og nok også en kage til aftenkaffen – hvem ved!

Påklædning: Vi anbefaler, at du medbringer bukser/shorts, T-shirt, trøje, som du synes er behageligt at vandre i. Vi skal gå uanset vejret – medmindre DMI fraråder udendørs færdsel – så hav tøj med til regn og rusk og til hede sommerdage. Det er vigtigt, at dit fodtøj ikke er for småt. En tommelfingerregel siger, at fodtøj til vandrebrug skal være 1 – 1½ nummer større, end normalt, da vores fødder bliver varme og udvider sig under vandring – bare rolig, de bliver mindre igen! Medbring skiftestrømper på turene, og skift strømper under pauserne, de kan godt blive lidt svedt, og tørre strømper er med til at forebygge vabler.

Vi glæder os meget til at se dig! Vi satser på en let brise, sol og omkring 20 grader!

Venlig hilsen
Janne Kjærgaard Nielsen, Stine Flyvholm og Anette Uggerhøj

Forslag pakkeliste til vandreturene:

 • Dagrygsæk
 • Frokostpakke og snacks (udleveres af køkkenet)
 • 1-2 drikkedunke med vand
 • Termoflaske – hvis du vil have kaffe/te på turene, skal du medbringe det fra højskolen om morgenen
 • Solcreme
 • Evt. solbriller
 • Plastre f.eks. Compeed og englehud
 • Regntøj
 • Evt. skiftesko
 • Skifte strømper
 • Fleecejakke/trøje
 • Evt. Badetøj
 • Evt. håndklæde
 • Siddeunderlag
 • Vådservietter
 • Små poser til affald fx hundeposer/bleposer
 • Tøj til alt slags vejr
 • Evt. vandrestave
 • Evt. handsker
 • Evt. hue/pandebånd

Underviser

Dorthe Kjærgaard Sørensen

Dorthe har stor erfaring med vandring og har været ansat på højskolen siden foråret 2021, og underviser også i Keramik og filosofifaget Eksistens.

Udfyld tilmeldings-formularen og kom afsted!

Har du lyst til at deltage på et af Vrå Højskoles mange sommerkurser, gælder det om at tilmelde sig – og gerne inden alt for længe. En del af vores kurser er nemlig hurtigt udsolgt, så det gælder om at komme først til mølle.

Skulle det kursus, som du gerne vil på, være udsolgt, så skriver vi dig gerne op på venteliste. Du kan nemlig være heldig, at en anden må melde afbud – og så kontakter vi selvfølgelig dig. Vi glæder os til at møde dig – og lære dig bedre at kende. Brug tilmeldings-formularen herunder.

Tilmelding til kurset:

Scroll til toppen