Rejsekursus - 5 dage på højskole + 8 dages rejse til Island

Information om rejsekurset

kr 22.400 Inkl. kost og logi i dobbeltværelse
 • Uge 25-26: 19-06-2021 – 02-07-2021
 • LEDIGE PLADSER
 • 5 dage på højskole, så 8 dage i fantastiske Island
Ledige pladser

En rejse til Island er en oplevelse for livet.

Tag med Vrå Højskole til Island og oplev gejsere, midnatssol, islandske heste og og andre naturfænomener, der kendetegner det moderne ø-samfund.

For at få det fulde udbytte af en rejse til Islands enestående natur og kultur tilbyder vi 5 dage på Vrå Højskole som optakt. Vi har en traditionsrig og moderne højskole. Vores gamle, men velholdte hovedbygninger danner den hyggelige ramme om alle vores fællesaktiviteter.

I foredragssalen skal vi høre om islandsk kunst og litteratur, Island i dag, den islandske hest (der jo er gudernes hest) og om Njals sagaer. Alt sammen fra Danmarks bedste på områderne. Islandske film er storslåede, og vi vælger at se en af dem.

Vrå Højskoles køkken sørger for fremragende forplejning, og indkvartering sker i moderne værelser med eget bad og toilet. Vi bliver godt forberedte og får et højskoleophold inden vores rejse til Island.

Det er den nordvestlige del af Island, kaldet Vestfjordene, der er i centrum på denne rejse. Både fordi her er usædvanligt smukt og fordi her kommer ikke alt for mange turister. Her er høje fjelde og dybt indskårne fjorde. Her er frodigt grønt, afvekslende med barske fjeldheder. Her er mange fugle og lange udsigter – vist helt til Grønland, bare 300 km længere vest på.

Vestfjordene ligger forholdsvis langt fra Reykjavik/Keflavik, hvor vi ankommer, og vi flyver derfor indenrigsfly den ene vej og starter turen i områdets største by Ísafjördur. Dernæst mod syd og før vi når Reykjavik sidst på turen, er der lidt tid på næsset Snæfellsnes.

Turen ledes af en meget kompetent dansktalende rejseleder.

Tillæg for enkeltværelse på højskolen: Kr. 1.000,-
Tillæg for enkeltværelse på Island: Kr. 2.500,-

Underviser

Søren Ottzen

Viceforstander og uddannet som folkeskolelærer og lærer i dansk som 2. sprog.

Han har været ansat på Vrå Højskole siden 2007 og underviser i faget News. Han har været med til at arrangere højskolens tur til Island i mange år.

Søren har store erfaringer fra sprogcenter og højskole, og er en ivrig bridgespiller.

Han er desuden ofte læserbrevsskribent i Nordjyske, og er kendt for at blande sig i den politiske debat.

Program for Islands turen 2021

Dag 1 / fredag den 25-6

Afgang fra Aalborg lufthavn kl. 07.00, og via Kastrup lufthavn bliver der ankomst i Keflavik kl. 09.45 (lokal tid).
Eftersom vi ankommer så tidligt, er der tid til en smuk og interessant omvej, der fører gennem udstrakte lavafelter – som vi ellers ikke ser så meget til på denne tur – og ved et område med kogende og svovlstinkende mudderpøle. Vi passerer også den fine sø Kleifarvatn, som du måske kender fra den gode islandske kriminalroman Manden i søen? Ellers læs den før turen…
Vi ankommer så til hovedstaden Reykjavik, hvorfra der kl. ??? afgår indenrigsfly til Ísafjördur, den største by i de såkaldte Vestfjorde, dvs. i Islands nordvestlige hjørne. Vi ankommer kl. 19.55 og kører straks til vort hotel for middag og indkvartering. Byen ligger meget smukt ved fjorden og er Vestfjordenes største by med sine godt 2.500 indbyggere. Er vi heldige, er vejret så fint som på billedet…
I Ísafjördur skal vi bo de første to nætter på samme hotel

Rejsekursus - 5 dage på højskole + 8 dages rejse til Island 1

Dag 2 / lørdag den 26-6

Om formiddagen kører vi langs kysten til nabobyen Bolungarvík og nyder den smukke udsigt. Vi kigger indenfor på et lille museum, som fortæller fint om fiskeri i gamle dage, i åbne både fra kysten. Har man læst Jón Kalman Stefánssons trilogi om Vestfjordene kan man genkende en hel del…

Efter frokost sejler vi relativt kort ind i fjorden mod øen Vigur. Her er fyldt med lunder, tejster, edderfugle og havterner. Mange helt tæt på. Sejlturen er hurtig og skaber ikke vanskeligheder, selv hvis du ikke er søstærk. Turen er indlagt i rejsens pris og varer 3-4 timer, samlet set. Anden og sidste nat på samme hotel

Dag 3 / søndag den 27-6

Vi pakker bagagen og sætter kursen mod syd, stadig i Vestfjordene. Målet er fuglefjeldet Látrabjarg, hvis vestligste punkt også er Islands. Herfra er der omkring 300 km til Grønland. Men før vi kommer så langt, er der mange ting at se, og mange fugle at kigge efter. Vejen går ind og ud langs fjordene. Kæmpe udsigter til fjeld og fjord. Kig godt efter havørn, for Vestfjordene er centrum for de omkring 80 par, der nu yngler i Island. Bestanden går frem i disse år, efter at have været nede på omkring 30-35. Øget beskyttelse og mindre efterstræbelse fra bønder og edderfugledun-indsamlere er blandt forklaringerne på den gode udvikling. Vi stopper flere steder, bl.a. ved det særlige vandfald Dynjandi (se billede)
Sidst på dagen er vi fremme ved vort overnatningssted, der ligger i den kortest mulige afstand fra Látrabjarg. Det er HELT ude på landet. Vi skal overnatte og spise middag her de kommende to nætter.

Rejsekursus - 5 dage på højskole + 8 dages rejse til Island 2

Dag 4 / mandag den 28-6

Vi kører på en daglang udflugt til to vigtige steder, dels Látrabjarg, som er det største blandt de store islandske fuglefjelde, 12-14 km langt og op til omkring 400 meter højt (højeste sted 441 m.o.h.) Vi bliver kørt ud til fyrtårnet på den vestligste spids og der er herefter tid til en travetur op langs fjeldets høje kanter. Er vejret godt, er det blandt de smukkeste oplevelser i Island. Mod syd anes næsset Snæfellsnes. Og overalt fugle, dvs. klassiske arter som lunde, alk, lomvie, ride, mallemuk. Få skarver, måske topskarv. Ikke sjældent jagtfalk.
Det skal siges, at fordums myriader af fugle – tætte som myggesværme – ikke skal forventes. Der er pt. krise i bestandene for disse fugle. Men stadig virkeligt mange og stadig en oplevelse af de helt store.

Turen er ikke vanskelig at gå og vi skal tilbage til bussen på samme holdeplads, så man sætter sit eget tempo.
Derefter kører vi mod øst, for at komme ned på den ret isolerede strand Raudasandur (rødsand). Der er tid til en travetur på stranden eller/og en kop kaffe på den lille café. Gråsælerne ligger langt ude og soler sig. Læs måske før turen Gunnars Gunnarssons kriminalroman Svartfugl, som henter sin inspiration fra en ulykkelig hændelse på dette, tidligere meget isolerede sted.
Anden og sidste nat på samme sted.

Latrabjarg

Dag 5 / tirsdag den 29-6

Efter morgenmaden skal vi forlade vort hotel og sætter kursen mod færgestedet Brjánslækur, hvor vi skal nå færgen Baldur. Kl. 12.15 sejler den sydover fjorden Breidafjördur med os om bord. Det er en smuk tur med udsigter til alle sider. Ikke åbent hav, men stille og roligt gennem området, der nogle gange omtales som ”Islands spisekammer” for her omkring fjorden klarede man sig for det meste godt, selv om der var hårde tider i Island. Særligt i den sydøstlige del af fjorden er der utallige øer, holme og skær.

Turen varer 2½ time og på vejen lægger færgen til ved øen Flatey (kendt fra håndskriftet Flateyjarbókinn), mens folk og varer sættes af/på, og slutter så i byen Stykkisholmur på næsset Snæfellsnes. Vi fortsætter lidt længere, så vi kan komme ned på midten af næsset og dér finde vort overnatningssted for den kommende ene nat.

Rejsekursus - 5 dage på højskole + 8 dages rejse til Island 3

Dag 6 / onsdag den 30-6

Efter morgenmaden pakker vi bussen og kører først længere mod vest, ud mod vulkanen og gletsjeren Snæfellsjökull på næssets vestligste punkt. Der er mange spændende steder at stoppe for kortere eller lidt længere pauser og gåture. På vejen mod hovedstaden Reykjavik, får vi måske også tid til en travetur til vulkanen Eldborg, der – med sin ringe højde – troner over det flade land. Turen går langs en lille elv og gennem lavt birkekrat.

Så må vi til sidst sætter kursen mod syd og kommer så frem til hovedstaden Reykjavik.

Her bor vi de sidste to nætter på turistklassehotellet Hotel Cabin, på de såkaldte superior-værelser (almindeligt store, gode værelser). Middagen foregår på hotellet, og består af righoldig salatbar, inkl. to-tre varme retter, pasta osv. Ikke noget kulinarisk højdepunkt, men OK.

Rejsekursus - 5 dage på højskole + 8 dages rejse til Island 4

Dag 7 / torsdag den 01-7

Dagen er til egen disposition, og der er derfor mulighed for mindst to forskellige måder at bruge dagen på:

 1. Man kan besøge nogle af hovedstadens mange spændende kulturelle højdepunkter. Bl.a. det næste nye koncert- og kulturhus Harpa (www.harpa.is), kunstmuseer, kulturhistoriske museer, ældre dunkle kaffehuse eller transparante caféer – og meget andet, eller
 2. Man kan tage på udflugten ”The Golden Circle”, der er en 7-8 timers tur til Tingvallasletten og –søen (et geologisk og historisk højdepunkt og et godt fuglested), vandfaldet Gullfoss og området med gejseren Strokkur, der med få minutters mellemrum sender en kogende vand- og dampsøjle højt til vejrs.

NB: afhængig af antal på denne udflugt, arrangerer vi den med mindre bil, minibus (op til 9 pladser) eller en større bus. K. Torben Rasmussen tager med på denne tur. Prisen for turen vil afhænge af antal tilmeldte.

Om aftenen spiser vi middag i Nordens hus, hvor rejselederen engang var direktør. Der bliver altså også lejlighed til at besøge institutionen, der arbejder på at vedligeholde forbindelserne mellem Island og de øvrige nordiske lande gennem et mangfoldigt kulturelt program.

NB: mens dette skrives (ult. august 2019) arbejdes på at ansætte ny leder af restauranten og derfor er der et lille forbehold mod at middagen kan afholdes der.

Rejsekursus - 5 dage på højskole + 8 dages rejse til Island 5

Dag 8 / fredag den 02-7

Hjemrejsedag. Omkring kl. 08.00 skal vi køre mod lufthavnen, hvorfra der er kl. 10.30 og dermed – igen efter mellemlanding i Kastrup – ankomst kl. 17.20 (dansk tid) i Aalborg

Inkluderet i prisen:

 • Flybilletter t/r, inkl. skatter og afgifter
 • Transport iflg. program i komfortabel, røgfri bus med god plads og erfaren chauffør
 • Indkvartering i delt dobbeltværelse m. morgenmad – privat bad/toilet alle steder. 
 • Middag x 6 stk.
 • Hvalsafari, cirka 3 timer
 • Sejlturen til/fra Vestmannaøerne/Heimaey
 • Entréer til de nævnte museer
 • Dansktalende islandsk rejseleder på den islandske del af turen
 • Lovpligtigt bidrag til Rejsegarantifonden
 

Ikke inkluderet i prisen:

 • Servering ombord på flyet
 • Drikkevarer ved måltider – ud over isvand, som altid følger frit og rigeligt
 • Daglige frokoster (regn med 90-110 kr. pr. person)
 • Øvrige måltider
 • Eventuelle aktiviteter og entrébilletter ud over de nævnte

* Der tages forbehold for større pris- og valutaændringer og for ændringer af skatte- og afgiftsforhold. Prisen er baseret på min. 20 deltagere.

Tillæg for enkeltværelse på højskolen: Kr. 1.000,-
Tillæg for enkeltværelse på Island: Kr. 2.500,-

Såfremt der ikke er nok deltagere, melder vi en evt. aflysning ud 1. maj 2021

 

Udfyld tilmeldings-formularen og kom afsted!

Har du lyst til at deltage på et af Vrå Højskoles mange sommerkurser, gælder det om at tilmelde sig – og gerne inden alt for længe. En del af vores kurser er nemlig hurtigt udsolgt, så det gælder om at komme først til mølle.

Mange af vores kurser har kun plads til eksempelvis 12 deltagere – nogle enkelte mere. De små hold sikrer, at du får ekstra meget ud af undervisningen – og samtidig lærer de øvrige kursister på holdet bedre at kende.

Skulle det kursus, som du gerne vil på, være udsolgt, så skriver vi dig gerne op på venteliste. Du kan nemlig være heldig, at en anden må melde afbud – og så kontakter vi selvfølgelig dig. Vi glæder os til at møde dig – og lære dig bedre at kende. Brug tilmeldings-formularen herunder.

Tilmelding til kurset:

Scroll til toppen