Rejsekursus – 5 dage på højskole + 8 dages rejse til Island

Uge 25-26: 16-06-2019 – 29-06-2019

Pris: AFLYST

Status: AFLYST

AFLYST: En rejse til Island er en oplevelse for livet

Tag med Vrå Højskole til Island og oplev gejsere, midnatssol, islandske heste og og andre naturfænomener, der kendetegner det moderne ø-samfund.
For at få det fulde udbytte af en rejse til Islands enestående natur og kultur tilbyder vi 5 dage på Vrå Højskole som optakt. Vi har en traditionsrig og moderne højskole. Vores gamle, men velholdte hovedbygninger danner den hyggelige ramme om alle vores fællesaktiviteter.

I foredragssalen skal vi høre om islandsk kunst og litteratur, Island i dag, den islandske hest (der jo er gudernes hest) og om Njals sagaer. Alt sammen fra Danmarks bedste på områderne. Islandske film er storslåede, og vi vælger at se en af dem.

Vrå Højskoles køkken sørger for fremragende forplejning, og indkvartering sker i moderne værelser med eget bad og toilet. Vi bliver godt forberedte og får et højskoleophold inden vores rejse til Island.

Helt oppe nordpå i Island bliver det ikke mørkt på denne tid. Solen er lige nede under horisonten blot nogle få minutter. Her starter årets rejse. Vi besøger den fantastiske sø Mývatn med uendelige mængder fugle og den ene naturattraktion efter den anden: sære lavaformationer, kogende mudderpøle og fantastiske udsigter. Dernæst langs de smukke østfjorde, før vi en på en lang strækning vil følge Europas største gletsjer Vatnajökull. Før vi når Reykjavik, skal vi en tur til Vestmannaøerne. Mange vil huske det voldsomme vulkanudbrud dér i 1973, som man bedre kan forstå efter et besøg på vulkanen og i det fine museum. Naturligvis skal vi også se gejserens kogende vand- og dampsøjle og flere store vandfald. 

Det er 8 dage med høj intensitet, som den meget kompetente, dansktalende rejseleder bidrager til.

Højsommer i Island - oplev gejsere, vulkaner og ikke mindst Vestmannaøerne og de smukke Østfjorde.

Vi vil på denne tur opleve de absolut mest interessante steder i Island. Søen Mývatn med dens enorme mængder af fugle, pseudokratere ved Skútustadir, lavaformationerne Dimmuborgir og de kogende mudderpøle ved Námskard. Vi kommer gennem nogle af de mest øde områder i Island, helt oppe mod nordøst og passerer dybe fjorde og store søer. Vi skal også gennem Islands største skov, og besøge et smukt kulturcenter ved Egilsstadir. Langs Østfjordene, hvorfra der er lange udsigter både mod havet og de høje fjelde. Senere kørsel med udsigt til Europas største gletsjer Vatnajökull, besøg ved en lagune med store isbjerge. Vi får tid til et besøg på Vestmannaøerne, som i 1973 blev ramt af et stort vulkanudbrud. Mere end 400 huse blev ødelagt i katastrofen. 

Vi rejser naturligvis ikke hjem uden at besøge Tingvallasletten- og søen, hvor Altinget blev grundlagt i år 930. Vandfaldet Gullfoss og området med gejseren Strokkur besøges også, før vi kommer til hovedstaden Reykjavik.

Forfatteren af Turen går til Island K. Torben Rasmussen er rejseleder på turen.

Det er et højt prioriteret formål på vore rejser at skabe fælles oplevelser og nærvær mellem de rejsende – vi opfatter turene som en slags rejsende højskole. Eftersom deltagerne er nysgerrige og interesserede lykkes det altid. Selv om oplevelserne står i kø, er turene ikke mere hektiske, end at der også er god tid til at tale sammen og udveksle erfaringer af alle slags. Der er meget at dele…

Program for Island

Dag 1 / fredag den 21.6.2019

Vi forlader Vrå Højskole og kører i højskolens egen bus mod Billund.

Kl. 21.55 afgår flyet fra Icelandair fra Billund. Flyet lander efter ca. tre timers flyvning i Keflavik, Island kl. 22.45 (lokal tid), hvor bussen og rejselederen venter. Der kan handles toldfrit og veksles/hæves penge i lufthavnen.

Eftersom det er så sen ankomst, kører vi blot 15 km til vort hotel for den første overnatning.

 

Dag 2 / lørdag den 22.6.2019

Efter en lidt sen morgenmad, går turen går så mod landets hovedstad Reykjavik og indenrigslufthavnen, hvorfra vi flyver mod nord i retning af Nordlandets største by Akureyri. Her venter bussen, og vi besøger først den særprægede kirke, der ligger højt placeret i byen (billede). Så kører cirka mod øst, over på den anden side af fjorden Eyjafjördur, hvor vi skal besøge et pudsigt museum og den meget fine tørvegård Laufás, før vi finder vort hotel, helt ude på landet. Vi spiser middag og overnatter én nat på dette sted.

 

Dag 3 / søndag den 23.6.2019

Fra hotellet er der ikke langt til søen Mývatn, hvor vi bruger nogle timer på de mest interessante steder, som bl.a. pseudokraterne ved Skútustadir (billedet), de dramatiske lavaformationer Dimmuborgir (”de sorte slotte”) og området med de kogende og svovlstinkende mudderpøle. Søen er kendt over hele verden som et usædvanligt rigt fugleliv; sjældne arter som islom, strømand og islandsk hvinand yngler her. Vi ser dem med 99% sikkerhed, for rejselederen er en habil fuglemand. Vi ser nordisk lappedykker, odinshane og der er gode chancer for mosehornugle og jagtfalk.

Midt på eftermiddagen sætter vi kursen længere mod øst, gennem øde områder og ankommer sidst på dagen i den aktive fiskeriby Vopnafjördur, hvor vi spiser middag og overnatter den kommende nat.

 

Dag 4 / mandag den 24.6.2019

Vi pakker bussen og kører mod syd, stopper ved en fin islandsk tørvegård (billede), som er det eneste islandske bidrag til den nordiske bygningskultur. Senere gennem Østlandets største by Egilsstadir og derefter langs søen Lagarfljót og Islands største skov. Det kommer måske bag på nogle (det ER også forholdsvis nyt), at der er store skove i Island, men denne her er på cirka 800km2 og rummer træer på mere end 20 meters højde og efterhånden klassiske skovfugle. Vi besøger kulturcenteret Skriduklaustur, hvis oprettelse skyldes den islandske forfatter Gunnar Gunnarsson. Her ligger også et godt informationscenter, som vi også besøger og bliver klogere på bl.a. gletsjeren Vatnajökull.

Så kører vi ud mod de østlige fjorde og finder vort overnatnings- og spisested for den kommende ene nat.

 

Dag 5 / tirsdag den 25.6.2019

Efter morgenmaden fortsætter vi mod syd, langs smukke fjorde og udsigter mod havet og de høje fjelde. Vi færdes her i nogle af de ældste områder af Island – cirka 18 mio. år gammelt – karakteriseret af lagdelte fjelde, skabt af utallige vulkanudbruds lavalag. Vi besøger byen Djúpivogur og senere byen Höfn, hvis havneområde de seneste år er blevet flot renoveret. Fra Höfn ser man i godt vejr op mod Vatnajökull og kører gennem frodige landsbrugsområder.

 

I nærheden af lagunen Jökulsárlón overnatter vi. Er der tid denne dag besøger vi lagunen og ser de ret store isbjerge, som flyder rundt lagunen. Lagunen er for nylig blevet vurderet som Islands dybeste sø med sine næsten 250 meters dybde, og er nu vokset til en størrelse på 18 km2 (7,5 km2 i 1975). Gletsjerne smelter også i Island!

Dag 6 / onsdag den 26.6.2019

I løbet af formiddagen færdes vi i nærheden af Vatnajökull, der nu er cirka 8.100 km2, dækket af op til 1.000 meters is og med Islands højeste punkt på cirka 2.110 meters højde. Vi stopper flere steder, bl.a. ved den mikrolille bygd Hof med den fine tørvekirke, gletsjertungen Svinafellsjökull og Skaftafell. Vi skal opleve vandfaldet Svartifoss (billede), som er omgivet af karakteristisk søjlebasalt. Videre mod vest over den helt enorme smeltevandssletter til byen Kirkjubæjarklaustur, hvor vi skal se det berømte ”kirkegulv”. Så passerer vi lavafeltet Eldhraun (”ildlava”), som stammer fra det største vulkanudbrud i 1783-84, der kom til at dække cirka 600 km2 lava og samlet sendte omkring 15 km3 lava og aske op. Vi kommer til sidst frem til vort hotel, hvor vi nu skal overnatte to nætter – og dermed få en lille pause i flytteriet.

 

Dag 7 / torsdag den 27.6.2019

Vi kører tidligt, for vi skal over til øgruppen Vestmannaøerne hele dagen. I sommeren 2010 blev der åbnet en ny færgehavn, ikke så langt fra hotellet. Sejlturen varer kun 30-40 minutter. Vestmannaøerne kender de fleste fra det meget eksplosive vulkanudbrud i 1973, som startede midt om natten lige i udkanten af øgruppens eneste by med godt 5.000 indbyggere. Til alt held var størstedelen af fiskeflåden i havn og kunne sejle de fleste indbyggere ind på fastlandet, mens lava og aske ødelagde store dele af byen. Mange huse blev fuldstændig dækket med en lavamasse på op til 40-50 meter. Mange andre fik store skader af askefaldet. Nu kan man gå oppe på lavaen og se gadeskilte og omtaler af de enkelte huse, som nu altså ligger mange meter under lavaen. Det er ret nemt at gå helt op på toppen af det nye fjeld – kan man stadig mærke den vulkanske varme stige op? Før vi sejler tilbage til ”fastlandet” er der tid til et besøg på det næsten nye museum, der på en meget fin måde fortæller om både dette udbrud og om skabelsen af øen Surtsey i midten af 1960’erne. Tilbage på hotellet, for anden og sidste nat på dette sted.

 

Dag 8 / fredag den 28.6.2019

Vi har et tæt program foran os, så vi starter tidligt. Vi skal i dag opleve vandfaldet Gullfoss, det måske mest kendte i Island og meget imponerende. Blot 10 km derfra besøger vi området med gejseren Strokkur, der med få minutters mellemrum sender en kogende vand- og dampsøjle til vejrs. Næste stop er ét af de absolutte højdepunkter på en tur til Island: Tingvallasletten og –søen med både geologisk og historisk stor vigtighed og et UNESCO-beskyttet område. Rejselederen vil fortælle meget mere om Altinget (stifter her i år 930) og geologien, men først og fremmest skal man selv opleve det fantastiske område.

Herfra er der ikke langt til Reykjavik, Islands hovedstad.

Når vi ankommer kører vi en lille rundtur i byen, så de vigtigste steder kan blive præsenteret for jer. Vi passerer bl.a. Höfdi, hvor præsidenterne Reagan og Gorbatjov i 1986 holdt deres berømte topmøde; vi passerer det store koncerthus Harpa (tegnet af danske Henning Larsen i samarbejde med den dansk-islandske billedkunstner Ólafur Eliasson); vi kører forbi den sære bygning Perlan (billede) og også forbi Nordens hus, der siden 1968 har ligget her og arbejdet for nordisk kultur. Huset er tegnet af den finske arkitekt Alvar Aalto og er meget smukt. Vi skal se den store Hallgrímskirke, inkl. indvendigt, hvor den måske er smukkest.

Der bliver så en ret pause på værelserne (eller uden for…) indtil vi om aftenen mødes vi til fælles afskedsmiddag på restaurant, der ligger i gå-afstand fra hotellet.

 

Dag 9 / lørdag den 29.6.2019

Vi skal tidligt op, for allerede kl. 05.30 afgår bussen fra hotellet. Vi kører direkte til lufthavnen i Keflavik lufthavn. Herfra er der afgang kl. 08.30 mod Billund med ankomst ca. tre timer senere kl. 13.15 (dansk tid).

Programmet er vejledende og ret til ændringer forbeholdes.

Inkluderet i prisen:

 • Flybilletter t/r, inkl. skatter og afgifter
 • Transport iflg. program i komfortabel, røgfri bus med god plads og erfaren chauffør
 • Indkvartering i delt dobbeltværelse m. morgenmad – privat bad/toilet alle steder. 
 • Middag x 7 stk.
 • Entréer til de nævnte museer
 • K. Torben Rasmussen som rejseleder på turen (forfatter af Turen går til Island)
 • Lovpligtigt bidrag til Rejsegarantifonden

Ikke inkluderet i prisen:

 • Servering ombord på flyet
 • Drikkevarer ved måltider – ud over isvand, som altid følger frit og rigeligt
 • Daglige frokoster (regn med 90-110 kr. pr. person)
 • Øvrige måltider
 • Eventuelle aktiviteter og entrébilletter ud over de nævnte

Del denne side på de sociale medier:

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest
Del på email
Email

Scroll til toppen