Raku keramik weekend-kursus på Vrå Højskole
Information om raku-kurset
-
12.-13. + 27. maj 2023
-
Kom i gang med raku teknik
-
Keramik for alle
Raku keramik for alle, en rigtig god måde koble af på!
Dette weekendkursus er perfekt for dig der vil snuse til lerets fantastiske verden, eller for dig der er øvet og ønsker at fordybe dig. Vi tager udgangspunkt i de ønsker, kursisterne måtte have. Kurset er bygget op omkring eget arbejde, individuel vejledning og demonstration af keramiske teknikker, både til fremstilling og brænding af raku.
Fokus er på at eksperimentere med den japansk/koreanske særlige brændeteknik RAKU, der blandt andet indbefatter en olietønde, åben ild – og som er kendt for sin meget simple proces og meget smukke resultater.
Raku-keramik kurset vil tage udgangspunkt i:
- Eksperimenter med rakuler (ler med chamotte)
- Dekorationsteknikker
- Forskellige tenikker til at arbejde og forme i leret (kan være kvætsning, drejning, extrudering, pladeteknik, rulleteknik, modellering)
- Brændingens proces
- Glasur, sinterbegitning, Terre Sigillata oxider
Medbring eget forklæde.
Ankomst fredag d. 12. maj med introduktion til kurset og dit første keramiske arbejde påbegyndes. Der er selvfølgelig også tid til at spise og hygge. Du kan vælge om du vil overnatte på højskolen eller hjemme.
Lørdag d. 13. maj bruger vi i værkstedet på at lave emner klar til brænding.
Vi lader leret tørre og forgløder dine arbejder. 14 dage senere kommer du igen.
Lørdag d. 27. maj er vi klar med brunch og opfølgning. Resten af Lørdagen bruger vi på at raku brænde keramikken, vi har også en kop kaffe og en snack klar.
Det kan være en fordel at medbringe en hat eller tørklæde til håret. Arbejdstøj (gerne bomuldsmateriale) –lange ærmer, lange bukser og lukkede sko.
Pris pr. kg. ler 40 Kr. Prisen er inkl. glasur og brænding.
Hvad er raku? - et tilbageblik til Korea, Japan og USA
Raku er betegnelsen for en måde at brænde sit keramik på. Raku betyder oversat fra japansk “rendyrket nydelse” eller “glædelige omstændigheder”.
Ifølge Japansk historie opstod RAKU teknikken på grund af en naturkatastrofe i det 15 århundrede i Korea. Genopbygningen skulle gå hurtigt og pottermagere fik opgaven med at producere store mængder af tag tegl. De skulle skynde sig, og havde ikke tid til at vente på, at leret blev koldt. Derfor begyndte de at fjerne de varme tegl med en tang fra ovnen. Det gik godt for de opdagede at teglene hverken fik revner eller gik i stykker.
Ler indeholder meget sand, og kan derfor tåle det hurtige skift fra den varme ovn til den kolde luft.
Betegnelsen “raku” opstod først, da teknikken bredte sig til Japan, til de zen-budisktiske te-ceremonier ” Cha-No-Yu” (=”varmt vand til te”). Det var en “Te-mester”, “Se no Rikyu” (1522-1591) der bad keramikeren “Chojiro Raku” om at lave nogle te-skåle tilbage i den tidsperiode der hedder “Momoyama” (1573-1615).
Chojiro far siges at have bragt noget af teknikken med sig fra Kina, mens ler “opskriften” og processen kom fra Korea.
Ideen var, at produktionen af te-skålen skulle være en lige så spirituel handling, som selve te-ceremonien. Se no Rikyu kaldte te-ceremoni processen for “wabi” som betyder “simpel” og “kærlighed”.
Ved kombinationen af den koreanske teknik og den japanske ler kunne man nu gøre produktionen af te-skålene til en “wabi” proces også. Glasuren var ofte meget simpel og foden var uglaceret. En simpel hverdags skål til det simple menneske. Raku skålens produktion og slutresultat var nu som te-ceremonien – hvilket blev Rakuens succes som den “rigtige” te-skål.
I det 16 århundrede overtog Chojiro’s søn, Jokei, produktionen og udbredelsen af “Raku” te-skålene.
I dag er Raku processen stadig meget simpel, og det er “glædelige omstændigheder” hver gang at se, hvad der kommer ud af processen. En så simpel måde at brænde på kan give mange oplevelser.
Det var først langt senere – i 1900 hundrede tallet – at man begyndte at lave post reduktion på sine ting. Det var amerikanerne der fik denne ide. Traditionelt sluttede man blot af med at tage sine ting ud af den meget varme ovn direkte ud i den kølige luft. Amerikanerne udvidede processen med at lægge de meget varme ting ned i en lukket beholder (med brændbart materiale) for en efterfølgende udvidelse af farvespekteret for glasurerne.
Underviser
Nanna Simonsen
På kurset undervises du af Nanna Simonsen, der selv er tidligere elev på Vrå Højskole. Nanna kastede under sit højskoleforløb sin kærlighed på keramikken og er ved at åbne egen web-shop hvor hun sælger sit smukke keramik. Nanna har erfaring med undervisning på vores sommerkurser, undervisning af udenlandske gæster samt på højskolens lange forløb. Du kan se noget af Nannas keramik på https://www.instagram.com/nannaceramics/ eller besøge hendes webshop: https://nannaceramics.com/
Udfyld tilmeldings-formularen og kom afsted!
Har du lyst til at deltage på et af Vrå Højskoles mange kurser, gælder det om at tilmelde sig – og gerne inden alt for længe. En del af vores kurser er nemlig hurtigt udsolgt, så det gælder om at komme først til mølle.
Skulle det kursus, som du gerne vil på, være udsolgt, så skriver vi dig gerne op på venteliste. Du kan nemlig være heldig, at en anden må melde afbud – og så kontakter vi selvfølgelig dig. Vi glæder os til at møde dig – og lære dig bedre at kende. Brug tilmeldings-formularen herunder.