Nytår på højskole

Uge 52-01: 27-12-2021 – 02-01-2022

Pris: Kr. 5.000 i dobbeltværelse inkl. kost og logi

Status: Ledige pladser

Nytår på højskole er en sikker fest

Når du fejrer nytår på højskole i Vrå, kan du være sikker på dejlige omgivelser, god mad og gode oplevelser. Vi har altid et spændende tema og underholdende ture. I dagene op til nytår er der foredrag, sangaftener med højskolesangbogen og anden god underholdning.

Programmet er lagt, så alle kan være med, og der er selvfølgelig både morgensamling og en god lang pause efter frokost.

Vær opmærksom på, at vores nytårskursus er et tilløbsstykke. Det er et af højskolens mest populære uger. Hvis du oplever, at kurset er udsolgt, sætter vi dig gerne på venteliste.

Vores køkken og festlokaler kan du læse mere om på siden: https://vraahojskole.dk/catering-og-festlokaler/

Nordjysk Gastronomi

2020 er året, hvor vi skal sætte fokus på den gode mad, det gode bagværk, den gode vin, den gode øl og den gode bjesk.

Sammen med højskolens dygtige kokke og spændende foredragsholdere, der brænder for deres fag, skal vi udforske mulighederne i det NORDJYSKE GASTRONOMISKE landskab. Både det der produceres, det der udvikles og måske importeres til special forretninger, der har holdninger og meninger om, hvorfor de gør, som de gør.

Vi skal lære om råvarer. Vi skal lære om råvarernes historie og deres udvikling. Vi går igennem køkkentrends før, nu og i fremtiden. Vi skal lære, hvordan man bedst bruger sine madrester og lære, hvordan vi bedst bekæmper madspild. Du kommer på kurset til at møde højskolens egen bæredygtighedskoordinator, der er ekspert i “madrester”. Glæd dig også til at møde en lokal vinbonde, en ølbrygger og en bjeskentusiast- og glæd dig lige så meget til at smage på deres produkter.

Vi skal på ægte højskolemanér snakke, hygge , synge og diskutere alt mellem himmel og jord. Vi skal besøge Vesterhavet, holde en gallaften med fokus på den gode nordjyske mad, og ikke mindst have en forrygende hyggelig nytårsaften.

Programmet for nytårskurset

Kl. 16:00 – Ankomst og indkvartering.
Kl. 18:00 – Velkomstmiddag.
Kl. 19:30 – Velkommen til Vendsyssel og Vrå Højskole. Introduktion til kurset. 

 

Kl. 08:00 – Morgenmad.
Kl. 09:00 – Morgensamling.
Kl. 10:00 – Foredrag ved kok og kogebogsforfatter Katrine Klinken. http://klinken.dk
Kl. 12:00 – Frokost.
Kl. 13:30 – Besøg på Kornets hus og Aurion / – en lille bustur ud på egnen.
Kl. 18:00 – Middag.
Kl. 19:30 – Bjesk – historie og smag med Carl Peter Bylund.

Kl. 08:00 – Morgenmad.
Kl. 09:00 – Morgensamling.
Kl. 10:00 – Foredrag med Bettina Buhl Det danske måltid gennem 15.000 år Se mere om Bettina nedenfor.
Kl. 12:00 – Frokost.
Kl. 14:00 – Foredrag ved Johannes Andersen Aalborg – Samfundsforsker og debattør.
Kl. 18:00 – GALLAAFTEN med musikalsk indslag af Grace James.

Det danske måltid i 15.000 år
Et foredrag som kommer bag om måltidets kulturhistorie i Danmark – råvarerne, tilberedningen og serveringen gennem tiderne. Vi skal i køkkenet, i haven, på marken og selvfølgelig skal vi have et spændende kig på de ældste danske kogebøger. Foredragsholder er museumsinspektør Bettina Buhl er madhistoriker, cand.mag. i historie og kommunikation, museumsinspektør og arbejder dagligt med forskning og formidling af dansk madhistorie i MADENS HUS på Det Grønne Museum. Forfatter til talrige artikler om den danske madhistorie og til bøgerne Historien om danskernes mad i 15.000 år, Danskernes småkager – et småkageleksikon, Sovs skal der til – opskrifter og historie, Badehotellets kogebog, Rug og rugbrød, Æbler – klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie, samt en madhistorisk bogserie for børn. Hun er optaget i Danske madpublicister. Bettina bidrager som madhistorisk konsulent på mange projekter og til tv- og radioprogrammer omhandlende mad. Hun er idémager og kreativ udvikler til flere madhistoriske udstillinger og events og er desuden en ivrig foredragsholder. I forbindelse med tv-serien Badehotellet bidrager Bettina med køkkenhistorisk viden og ideer til menuer og tilberedninger.

Kl. 08:00 – Morgenmad.
Kl. 09:00 – Morgensamling.
Kl. 10:00 – Workshop: Rundt på skolen bliver der forskellige workshops. Se nedenfor.
Kl. 12:00 – Frokost.
Kl. 14:00 – Workshop fortsætter med mulighed for nye valg.
Kl. 18:00 – Middag.
Kl. 19:30 – Vinsmagning v/ EP Vin, Nr. Lyngby https://epvin.dk

Workshops
Bageri v/ Henrik – sammen med højskolens bager går du i bageriet og bliver klogere kransekage og konfekt. Køkken v/ Sune – sammen med højskolens køkkenchef går du i køkkenet og bliver klogere på ???? Tegneværksted v/ Ole – sammen med Højskolens kunstlærer går du kunstværkstedet og deltager i tegneundervisning -bådefor begyndere og øvede Diskussion v/Søren – sammen med Søren tager du pulsen på relevante og vedkommende emner i en heftig og hyggelig diskussion

 

Kl. 08:00 – Morgenmad.
Kl. 09:00 – Foredrag Benno Blæsild – Hønsestrik og hashkager – 1970 oplevet fra et kollektiv – se mere om Benno nedenfor.
Kl. 11:30 – Årets gang ved Søren O.
Kl. 13:00 – Frokost.
Kl. 15:00 – Minikoncert med kaffe.
Kl. 18:00 – Dronningens nytårstale.
Umiddelbart efter talen er der nytårsmiddag og fejring af det nye år.

Hønsestrik og hashkager – 1970’erne oplevet fra et kollektiv
Perioden efter Oliekrisen i 1973 var blandt andet kendetegnet af opbrud i vaner og normer. Håret blev langt og kærnefamilien blev udfordret som familieideal. Et par af tidens meningsdannere var Gladsaxes borgmester Erhard Jacobsen og Dagbladet Informations chefredaktør Børge Outze. Mens flertallet af Erhard Jacobsens ’almindelige danskere’ havde travlt med at bygge parcelhuse og udnytte rentefradraget, eksperimenterede Børge Outzes proselytter som et højrøstet mindretal med kollektivet som livsform med fælleseje og bollerum. Kollektiverne blev værksteder for et idealistisk og eksperimenterende ungdomsoprør mod den konforme parcelhusfamilie, men de havde også en lavpraktisk funktion som en mulighed for fattige studerende til at bo sammen med repræsentanter for det modsatte køn i smukke villaer og højloftede patricierlejligheder. Ungdomsoprøret blev med tiden mere og mere uniformeret og tankegangen måske også mere og mere uniform. Foredraget tager udgangspunkt i ti års oplevelser som kollektivist i Aarhus og bliver illustreret af billeder og anekdoter fra en tid præget af hønsestrik, studentermarxisme og hjemmebagte hashkager i køleskabet. Det varer 2×45 minutter ledsaget af billeder.

Benno Blæsild er cand. mag i historie, kunsthistorie og forhistorisk arkæologi fra Århus Universitet. Han var fra 1995-2005 museumsinspektør i Den Gamle By. Fra 2005 til 2016 har han været direktør for Fregatten Jylland i Ebeltoft. Han er vurderingsekspert for Lauritz.com. Han har de seneste år været flittigt brugt som juleekspert blandt andet i DR TV’s ”Hvad er det værd” samt i P4’s ”Café Hack”. DR P 3, DR K´s programmer 5 skarpe om julen og i DR 1’s antikvitetsprogrammer ”Jul på Godset” samt Go’morgen Danmark på TV2. Han er forfatter til en række værker om forskellige kulturhistoriske emner. Blandt andet bøgerne Et kunstnerhjem – Michael og Anna Anchers hus, Krigen På havet omkring Jylland 1864 og en række bøger om jden danske jul: Julens Traditioner – fra hedenskab til gaveræs, Fra nytårsvers til nissekort om danske julekort samt Dansk jul i 300 år, Flettede hjerter – et særtræk ved den danske jul, Julenissens kulturhistorie og Juletræet med sin pynt- fra fin til folkelig kulturhistorie.

Kl. 09:00 – Brunch.
Kl. 11:00 – Vesterhavstur.
Kl. 14:00 – Kakao med boller, samtale stund.
Kl. 18:00 – Afskedsmiddag.
Kl. 19:30 – Sangaften med Anders H.U. 

Kl. 08:00 – Morgenmad.
Kl. 09:00 – Farvel og tak for denne gang.

Mere om alt det, du kan opleve

Maden
Vrå Højskoles kokke vil i løbet af nytårskurset forkæle din gane og din mave. Maden til nytår på højskole er lavet fra bunden med gode lokale råvarer. Højskolens køkken har det økologiske bronzemærke og serverer en alsidig menu til alle måltider. Både den 29. og nytårsaften er lækre vine inkluderet i måltidet. Nytår 2021 har fokus på maden, det bliver EKSTRA godt i år.

Vestkysten
Vi vil i løbet af nytårskurset gøre stop ved flere smukke steder langs
Vesterhavet og vestkysten. 

Fordragsholdere
Mere information kommer, når programmet er fastlagt.

Musikken
Vrå Højskole er lig med sang og musik, og hver dag vil vi synge sange fra Højskolesangbogen, når vi mødes til morgensamling. Nytårsaftensdag er der en lille koncert og årets første aften i 2020 er helliget fællessang i foredragssalen – det hører sig nemlig til, når der er nytår på højskole.

Den daglige rytme

08.00 – Morgenmad i spisesalen
09.00 – Morgensamling med sang i foredragssalen
09.30 – Formiddagsaktivitet med kaffepause
12.00 – Frokost og efterfølgende siesta
14.00 – Eftermiddagsaktivitet med kaffepause
18.00 – Middag i spisesalen eller kunstsalen
19.30 – Aftenaktivitet i foredragssalen + kaffe

Scroll til toppen