Nordisk Fortællerseminar

Uge 30: 18-07-2020 – 24-07-2020

Pris: Kr. 4800 i dobbeltværelse inkl. kost og logi

Status: VENTELISTE

Vi er vilde med gode fortællinger på Vrå Højskole

På Vrå Højskole har vi siden 2014 haft Vigga Bro og Mariane Josefsen til at stå i spidsen for vores fortællekurser. Det er en helt speciel uge for os, med liv og glade dage, men ikke mindst en masse spændende fortællinger. Kurset er en vigtig del af højskolen, fordi den mundtlige fortælling er afgørende for stedet. Lige siden højskolens begyndelse i 1872 har det talte ord været i centrum. Det er det stadig i dag, hvor vi dagligt fortæller og høre på hinandens historier.

I 2020 udvider vi vores fokus på den gode historie, og har i samarbejde med FIDA (Fortællere i Danmark) arrangeret Nordisk Fortællerseminar på højskolen. Alle vores værelser er i denne uge afsat til at tage imod fortællere fra hele Norden.

Du behøver ikke have erfaring med fortællekunsten, eller for den sags skyld, at være medlem af FIDA. Alle er velkomne til at deltage i en fantastisk uge.

Godt at vide om højskolekurset:

  • I løbet af din uge på Vrå Højskole, vil du komme tæt på en masse mennesker. Både dem du er på kursus med – men også undervisere og personale. Alle på højskolen mødes til spisning, morgensamling og ved aftenarrangementer.
  • Når du tilmelder dig fortællekurset, har du mulighed for at vælge om du vil bo på enkelt- eller dobbeltværelse. Ønsker du enkeltværelse skal du være opmærksom på, at du skal betale 1000,- ekstra. Husk blot, at der er gode historier i at dele værelse med en anden…
  • Vi tager særlige kosthensyn til allergikere og vegetarer. Husk at gøre opmærksom på det, når du tilmelder dig.

Workshops på Nordisk Fortællerseminar

Ind i historien – og ud med den! - et dyk ned i fortællerens værktøjskasse. Med Esther Rützou

En workshop i fortælling, som retter sig mod dig, der er ny inden for fortælling, og dig som har fortalt et stykke tid, men gerne vil blive bedre til at bruge de forskellige fortælleværktøjer.

Vi vil arbejde med to fokuspunkter.

  • Det ene er selve historien. Hvordan gør vi den rigtig god?
  • Det andet er kontakten til publikum.

Når vi fortæller en historie, bruger vi en række virkemidler – til at gøre historien dramatisk, til at gøre slutningen skarp, til at bygge en stemning op og skabe billeder i hovedet på tilhøreren.

Det er disse virkemidler, jeg har samlet i en ’Fortællingens værktøjskasse’, og i løbet af workshoppen skal vi arbejde med de enkelte værktøjer, så deltagerene efter workshoppen kan tage hjem med en reel viden om, hvordan man kan gribe forskellige dele i fortællingen an.

Og bare rolig – selvom det kan lyde farligt at dykke ned i en værktøjskasse, så skal det nok gå! Jeg har også en førstehjælpskasse fyldt med metoder til at huske historien, til at håndtere ukoncentreret publikum og til at redde den, hvis man alligevel glemmer et eller andet i historien undervejs.

Men alle disse værktøjer er jo ligegyldige, hvis der ikke er kontakt til tilhørerne.

Vi vil arbejde med tilstedeværelse, og med hvordan man får historien arbejdet helt ind – så man kan få den ud igen til publikum uden at komme til at stå i vejen for den.

Undervisningen bliver en glad blanding af øvelser, fortællelege, gruppefortælling – og der bliver også plads til individuel vejledning, så den enkelte deltager kan rejse hjem med en historie, der er klar til at blive prøvet af på et publikum.

Jeg underviser på dansk och på svenska (med dansk brytning.)

 
Esther Rützou - Nordisk Fortællerseminar

Om Esther Rützou


Esther Rützou er optaget af den gode historie – og af at fortælle den, så den gør indtryk og bliver siddende i tilhørerne bagefter.

Esther fortæller indenfor alle genrer og for alle aldersgrupper – mest historier hun selv har lavet, men også skrøner, eventyr, myter og historiske beretninger.

Esther er medlem af Beretterakademiet (BRAK) og har fortalt professionelt siden 2005. De seneste fem år på egen fortællescene i Faaborg, hvor hun hver sommer udvikler den historiske fortælling sammen med inviterede gæstefortællere.

Ved siden af fortællescenen fortæller Esther også i børnehaver, skoler, kirker og på højskoler, ligesom hun underviser i fortælling bl.a. på Pastoralseminariet i Aarhus. Esther laver også undervisningsmateriale til fortælling, dels som små videoer og blogindlæg på hendes hjemmeside, dels i form af en undervisningsbog rettet mod skolelærere.

Esther sidder i bestyrelsen for Fortællere i Danmark – FIDA. Her arbejder hun for at udvikle den mundtlige fortælling, og for at få mundtlig fortælling anerkendt som en støtteberettiget kunstform.

Lyt til historien, lyt til musikken! Med Katrine Faber

Vi mennesker er grundlæggende musikalske væsener.  

Musikken og ordet har vandret sammen siden tidernes morgen. 

Vi skaber hele tiden historier ud af det vi ser og sanser. Vi fortæller hele tiden historier med vores kroppe, bevægelser og stemmer.

Vores bevægelser og stemmer skaber en form for musik, som spiller sammen med vores omgivelser.

I workshoppen undersøger vi historiefortælling i dialog med musik. Vi undersøger musikken i selve fortællingen. Vi undersøger mulighederne for at synge og spille sammen med fortællingen. Vi leger med stemmetableauer, med sange, med akustiske lydeffekter, med elektronisk musik og med lydene i vores omgivelser.

I workshoppen udforsker vi dit musikalske fortællerlandskab og dets både kendte og ukendte stier. Vi arbejder med kropsbevidsthed, stemmebrug, artikulation, energi, nærvær, dynamik, og musikalitet – med leg, humor, generøsitet og dybde.  

Vi arbejder både i individuelle værksteder med fortællingerne og med gruppeøvelser i arbejdet med krop og stemme og eventuelle instrumenter. Vi lader os inspirere af hinanden og stedet og naturen, hvor vi befinder os.

Du afprøver de nye erfaringer og redskaber i en medbragt fortælling  (max 15 min). Alle genrer er velkomne.  Alle er velkomne!

 
Katrine Faber - Nordisk Fortællerseminar

Om Katrine Faber

Historiefortæller, skuespiller, sanger, komponist, iscenesætter, psykoterapeut og underviser. Kunstnerisk leder af Teater Viva  og Voxviva –stemme og livskreativitet.

Katrine fortæller myter, eventyr, fortællinger fra mange kulturer, litterære fortællinger og egne fortællinger. Hun fornyer den urgamle fortællertradition på sin helt egen dramatiske og musikalske facon. Hun har i de sidste 30 år udforsket mødet mellem historiefortælling, teater, musik, stemmekunst og kropsligt udtryk og har ved siden af sin turnevirksomhed undervist i scenekunst, historiefortælling og stemmebrug. Katrine har som historiefortæller og sanger samarbejdet med musikere, med kor, med orkestre og med elektroniske kompositioner.

Hun er på en gang tro mod fortællerkunstnens essens af enkelhed, nærvær og kontakt med sine tilhørere og samtidig skaber hun hæmningsløst nye overraskende konstellationer og montager mellem genrer, teknikker og kunstneriske sprog. Hun rejser mange steder i verden og udveksler fortællinger i internationale kulturbyttehandler med vidt forskellige kulturer. Katrine er optaget af historiefortællerkunsten, som en aktuel moderne kunstart som med sin universelle bredde, kan yde en både helbredende og forandrende kraft både til det enkelte menneske og i vores fælles verden. Senest har hun skabt det internationale projekt Singing Our Place, som gennem kunstneriske processer udforsker forbindelser mellem mennesker og vores levende omgivelser.

Se mere på www.teaterviva.dk og www.katrinefaber.dk

 

”Master Class” med Maria Arnadottir

Vi kommer huvudsakligen att arbeta med närvaro och koncentration.

Vi jobbar med undertexten – inte bara med orden, inte bara med kroppen, utan även med tankarna, de inre bilderna och den berättelse som finns bakom orden.

Vad betyder ”scenisk närvaro” och hur hittar vi den?

Hur rensar vi bort onödiga uttryck och berättar utan att behöva ta på oss ”rollen” av berättare?  

Denna kurs är utformad som en ”Master Class”, vilket betyder att vi jobbar ytterst koncentrerad med var och en av kursdeltagarna, och samtidigt får de andra deltagarna möjlighet att lära genom att aktivt delta i samtal, funderingar och diskussioner.

Vi gör även en hel del gemensamma övningar och improvisationer, där vi jobbar med riktningar i rummet, samspel och lyssnande, samt undersöker hur vi kan använda, eller medvetet låt bli att använda, spelplatsen/scenen. 

 
Maria Arnadottir - Nordisk Fortællerseminar

Om Maria Arnadottir

Maria Arnadottir är skådespelerska, berättare och regissör/instruktör. Hon är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och har varit anställd på bl. a. Malmö Stadsteater, Skånska Teatern, Moomsteatern, Örebro Länsteater och Västanå teater, samt haft uppgifter inom TV och film. 

Maria har även arbetad internationellt, bl. a. i Finland, Island, Danmark och Polen. 

Maria har de senaste fyra åren turnerad runtom i Sverige med sina egna föreställningar, samt hållit kurser och utbildningar i ”Konsten att berätta”.

www.mariaarnadottir.se

www.scenkonstportalen.se 

 
 

Den lange fortælling for voksne. Med Pernille Stockfleth

Nogle fortællere står lidt tøvende overfor at skulle fortælle historier på 40 min og derover. Denne workshop handler om at få ideen, der kan bære, om dramaturgi, struktur, research, og kunstnerisk udvikling af både indhold og performance. Du må meget gerne medbringe en idé, en halvfærdig fortælling, et uforløst projekt, som du vil arbejde med. Vi kommer både til at arbejde individuelt, i grupper og i plenum. Naturligvis i trygge rammer. Her skal være plads til den enkelte, alle vores dejlige fejl og perfektioner, og vi vi skal naturligvis osse lege! 

Pernille har før – med stor succes – undervist på Nordisk Fortællerseminar! Hun underviser på letforståeligt dansk, men forstår både svensk og norsk, og taler et lettere komisk skånsk…..

Pernille Stockfleth - Nordisk Fortælleseminar

Om Pernille Stockfleth

Pernille sørger for at få ny inspiration, kompetencer og udfordringer hele tiden. Hun er optaget af alle aspekter af den mundtlige fortælling, både den moderne urbane fortælling, den historisk formidlende fortælling og eventyr og myter.  Hun er en levende fortæller, der med sit sprudlende sprog og medrivende billedrige univers giver liv til historier der ikke kun underholder & rører, men også spænder vidt. Historierne kredser om de store ting i livet: magt, kærlighed, skæbne, fortrængninger, erkendelser og livsmestring fortalt med stort engagement, ro og indlevelse.

– Og kun med ord, krop og stemmeføring som virkemidler! – Og dog! For ofte har hun musikere med på scenen der fortæller med på deres instrumenter. I den sceniske fortælling går hun skridtet videre, og med inspiration fra Vigga Bro og Dario Fo, inkorporerer hun lys og baggrund, foruden musik til sine lange fortællinger. Hun har været land og rige rundt, og har osse optrådt lidt i udlandet. Hun er både en garvet fortæller og underviser.

Pernille Stockfleth har en fortid med både musik, teater og pædagogik i bagagen. Hun har spillet teater i teatergruppen Dr. Dante, og hun har sunget rytmisk musik i en årrække.

Derudover er hun uddannet pædagog og har arbejdet med faget i 10 år. Hun er
desuden en del af det aktive læringsmiljø hos Lindeblad A/S, og har deltaget i
mangfoldige workshops i AI, Aktiv Læring, Dialoogle og i organisationsfortælling i Golden Fleece Copenhagen regi. Hun har undervist i mundtlig fortælling på et utal for kortere og længere kurser. Hun ser på den mundtlige fortælling som et kunsthåndværk, Hvor praksis vægter højt, og hvor det kunstneriske har en plads. Som underviser er hun optaget af at skabe en aldeles tryg ramme, så deltagerne kan udfolde sig frit. 

Oral storytelling in different colours Masterclass for experienced storytellers based on the new competence model for oral storytelling. By Veva Gerard

In this 5 day workshop for experienced storytellers, we will explore the competence model ‘Oral storytelling in 8 colours’ – recently developed and presented by the Federation for European Storytelling – in a playful, active and colourful way!

Every day we will focus on a different competence domain with exercises, experiments, brainstorm sessions, discussions, exercise swaps, etc. Especially the 4 main domains of the researcher-craftsman-artist-performer will get our attention. A competence toolbox with visual maps and cards will be our guide and help us to reflect on the work we did.

Which competence areas have you often traveled? What does this say about your unique path? Which competences do you feel attracted to? What does this say about your unique fingerprint?

The purpose of this workshop is to invite and inspire you to explore and continue your unique path, and to brighten and broaden your unique fingerprint as a storyteller!

 
Veva Gerard - Nordisk Fortællerseminar

About Veva Gerard

Veva Gerard (B) is trained as a professional ‘artist of the spoken word’. She graduated from LUCA in Leuven and from the Kleine Academie in Brussels. She started as a presenter, recitation artist, and actress. In addition, she was an inspired and inspiring teacher in these domains for a long time. Later on, she discovered storytelling. 

She lobbied for and ensured storytelling an official place in the renewed art decree for part-time art education by the Ministry of Education. Now, storytelling can be a subsidised course in all academies throughout Flanders, which are interested in organising it.

Her own storytelling course at the academy of Lier is well attended by students from Flanders and the Netherlands, making her a full time teacher. In both Belgium and the Netherlands she is often a guest teacher and sometimes sits on juries. 

For the Federation for European Storytelling, she worked on a competence model for oral storytelling, and she developed a toolbox to gain insight into this model. 

But of course, she also likes to perform on stage, preferably with her musical storytelling collective ‘Sister and such’.

www.vevagerard.webs.com –  www.zusenzo.webs.com

 

Tilmelding til kurset:

Scroll til toppen