Eksperimentel raku

Uge 27: 29-06-2019 – 05-07-2019

Pris: Kr. 4800 i dobbeltværelse inkl. kost og logi

Status: Venteliste

Udforsk Raku-keramikkens univers

Vær med, når keramiker Dorte Visby guider dig igennem et spændende keramik-kursus på Vrå Højskole. Fokus er på at eksperimentere med den japansk/koreaske særlige brændeteknik, der blandt andet indbefatter en olietønde, åben ild – og som er kendt for sin meget simple proces.

 Raku-keramik kurset vil tage udgangspunkt i:

  • Eksperimenter med forskellige typer ler
  • Dekorationsteknikker
  • Skulptur-teknikker
  • Pladeteknikker
  • Drejeteknik

Der vil dels være fælles undervisning og introduktion til de forskellige teknikker. blandet med personlig vejledning og feedback.
Kurset er for både nybegyndere og øvede, og derfor vil der være en del individuel undervisning tilpasset netop dit niveau.

Ugen sluttes af med afsluttende brændinger og udstilling, for dem der har lyst.

Om dig:

  • Du er nybegynder, eller du har prøvet raku før, og vil gerne lære mere
  • Du har lyst til at lære om raku-teknik og er åben for feedback og konstruktiv kritik
  • Du er indstillet på en hyggelig uge i selskab med masser af god mad, højskolesang og samvær på tværs af højskolekurserne

Der vil i løbet af ugen blive mulighed for flere ture ud af huset, blandt andet til Dorte Visbys værksted og galleri i Lønstrup.

Har du særlig hensyn i forhold til kost, skal du gøre opmærksom på det ved tilmelding. Det er også her, du kan bestille enkeltværelse. Vær opmærksom på, at der er et tillæg på 800,- ved enkeltværelser.

Hvad er raku? - et tilbageblik til Korea, Japan og USA

Raku er betegnelsen for en måde at brænde sit keramik på. Raku betyder oversat fra japansk  “rendyrket nydelse” eller “glædelige omstændigheder”.

Ifølge Japansk historie opstod RAKU teknikken på grund af en naturkatastrofe  i det 15 århundrede i Korea. Genopbygningen skulle gå hurtigt og pottermagere fik opgaven med at producere store mængder af tagtegl.  De skulle skynde sig, og havde ikke tid til at vente på, at leret blev koldt. Derfor begyndte de at fjerne de  varme tegl med en tang fra ovnen. Det gik godt, for de opdagede at teglene hverken fik revner eller gik i stykker.
Ler indeholder meget sand, og kan derfor tåle det hurtige skift fra den varme ovn til den kolde luft.

Betegnelsen “raku” opstod først, da teknikken bredte sig til Japan, til de zen-budisktiske te-ceremonier ” Cha-No-Yu” (=”varmt vand til te”). Det var en “Te-mester”, “Se no Rikyu” (1522-1591) der bad keramikeren “Chojiro Raku” om at lave nogle te-skåle tilbage i den tidsperiode der hedder “Momoyama” (1573-1615).
Chojiro far siges at have bragt noget af teknikken med sig fra Kina, mens ler “opskriften” og processen kom fra Korea.

 

 

Ideen var, at  produktionen af te-skålen skulle være en lige så spirituel handling, som selve te-ceremonien. Se No Rikyu kaldte te-ceremoni processen for “wabi” som betyder “simpel” og “kærlighed”. 

Ved kombinationen af den koreanske teknik og den japanske ler kunne man nu gøre produktionen af te-skålene til en “wabi” proces også. Glasuren var ofte meget simpel og foden var uglaceret. En simpel hverdags-skål til det simple menneske. Raku skålens produktion og slutresultat var nu som te-ceremonien – hvilket blev Rakuens succes som den “rigtige” te-skål.

I det 16 århundrede overtog Chojiro’s søn, Jokei, produktionen og udbredelsen af “Raku” te-skålene.
I dag er Raku processen stadig meget simpel, og det er “glædelige omstændigheder” hver gang at se, hvad der kommer ud af processen. En så simpel måde at brænde på kan give mange oplevelser.

Det var først langt senere – i 1900 hundrede tallet – at man begyndte at lave post reduktion på sine ting. Det var amerikanerne, der fik denne ide. Traditionelt sluttede man blot af med at tage sine ting ud af den meget varme ovn direkte ud i den kølige luft. Amerikanerne udvidede processen med at lægge de meget varme ting ned i en lukket beholder (med brændbart materiale) for en efterfølgende udvidelse af farvespekteret for glasurerne.

Underviser

Dorte Visby

“Dorte Visby er kendt keramiker med eget værksted i Lønstrup.

Her er hvad redaktøren af kunstavisen skriver om hende: Dorte er en kunstner, der har fuldstændigt styr på sit håndværk. Hun kender alt til de rigtige brændingsgrader, den kemiske sammensætning af forskellige oxider og til, hvor meget salt man skal tilsætte for at få den ønskede virkning på glasuren. Hendes former er arkitektonisk præcise. Betragter man dem i ekstremt close up, tager de sig monumentale ud og kan minde om templer fra nu forsvundne civilisationer.”

Dorte Visby har undervist i raku på Vrå Højskole igennem mange år, og hun er derfor en fast del af sommerkurserne.

Del denne side på de sociale medier:

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest
Del på email
Email

Udfyld tilmeldings-formularen og kom afsted!

Har du lyst til at deltage på et af Vrå Højskoles mange sommerkurser, gælder det om at tilmelde sig – og gerne inden alt for længe. En del af vores kurser er nemlig hurtigt udsolgt, så det gælder om at komme først til mølle.

Mange af vores kurser har kun plads til eksempelvis 12 deltagere – nogle enkelte mere. De små hold sikrer, at du får ekstra meget ud af undervisningen – og samtidig lærer de øvrige kursister på holdet bedre at kende.

Skulle det kursus, som du gerne vil på, være udsolgt, så skriver vi dig gerne op på venteliste. Du kan nemlig være heldig, at en anden må melde afbud – og så kontakter vi selvfølgelig dig. Vi glæder os til at møde dig – og lære dig bedre at kende. Brug tilmeldings-formularen herunder.

Uforpligtende tilmelding til kurset:

Scroll til toppen