Når mit hoved kører på højtryk

Klumme i NORDJYSKE af vores forstander Pia Schnoor.

Kender du fornemmelsen af at være fyldt op – at der er så mange ting omkring dig, der fylder og kræver din tankevirksomhed – at du dybest set bliver i tvivl, om du lever eller bare eksisterer som et levende væsen – at følelser, holdninger og handlinger reduceres til overlevelse i hverdagen, i bedste fald uden alvorlige skrammer – at hovedet kører på højtryk, og ikke en sjæl forstår dig?

Sådan kan vi alle have det i perioder. I min hverdag oplever jeg i øjeblikket, at dette er mere reglen end undtagelsen.
Grunden, tror jeg, er at de store og voldsomme ting, der promoveres i mediebilledet – og hvor alt, der kan lugte lidt af konflikt, forstørres for at appelere til vores følelser, uanset om det er klima eller krig, om det er personer eller penge. Det er med til at give denne fornemmelse af blot at eksistere, blot at overleve hverdagen.

Vi har fået en ny regering. Den har haft fred længe, og nu venter vi spændt på den første finanslov. Der er, synes jeg, gode takter. Lad os se, om de kan skabe ro og overblik og ro på bagsmækken. Men lad os vente med at dømme, til vi ved noget om holdninger og handlinger. Medierne gør deres for at vække følelserne, for der ligger den største konflikt og dermed den bedste historie.

Skal cigaretterne stige? Skal SKAT blive velfungerende? Skal det stramme greb om kommunerne slækkes? Og hvor langt skal vi gå med klimaet? Skal kulturen og skolerne have stoppet det forhadte omprioriteringsbidrag på 2 % om året. Uanset hvad der sker – godt i nogens optik, skidt i andres – vil der blive klappet eller råbt løftebrud, alt afhængigt af afsenderen. Reaktionerne handler om følelserne.

Vi lever i et forenings Danmark, hvor demokratiet skal styre, og hvor mediernes rolle er at oplyse om og afdække det, der kan kaldes politikersprog eller embedsmandssprog. Der har medierne en væsentlig og vigtig rolle. Og det har kulturministeren faktisk kvitteret for og anerkendt ved igen at frisætte DR, således at de kan leve op til deres public service forpligtelser.

Men bagsiden af en stærk medieverden er med til at skabe det overtryk, vi kan opleve i tankevirksomheden og vende vores virkelighedsbillede på hovedet. I forbindelse med formandsskiftet i Venstre har vi lige oplevet en medieverden, der bliver fornærmet, når nogen siger dem imod og ikke vil stille op til forhør for åben skærm. En flok journalister, der som hungrende hunde står ved døre og bagdøre i en demokratisk forening, der skal have foretaget et valg og ikke på nogen måde har bedt om pressens indblanding i dette. Naturligvis er Venstres valg af en formand vigtigt. Han skal jo være med i kampen om at blive Danmarks statsminister på et tidspunkt. Men der er ingen garanti for, at han bliver det, og når det kommer til den tid, skal vi andre nok lære ham at kende.

Det er jo nemlig sådan, at disse demokratiske foreninger bør kendes på deres holdninger og handlinger, og ikke dømmes pga. de følelser, der brænder igennem skærmen, når mennesker fanges på det forkerte ben i sårbare øjeblikke.
Et sølle håb er, at medierne nu vil kvittere for kulturministerens tillid og igen blive oplysende og opklarende, i stedet for manipulerende og dømmende i et forsøg på at skaffe seere og lyttere.

Og hvad har alt dette så med kultur at gøre? Det ved jeg faktisk heller ikke helt, og så alligevel. Kultur er det, vi deler – er det, vi er sammen om – er det, der samler os i stedet for at skille os. Kultur er det, der bærer vores hverdag og får den til at hænge sammen. Og når nogen skaber rod eller splittelse i vores indgroede opfattelse af hverdagen og dens kultur, kommer vi på mentalt arbejde og glemmer, at følelser, holdninger og handlinger er lige vigtige og væsentlige for det gode liv, som alle har krav på. Vi kan ikke leve et liv, hvor følelserne alene får lov at styre.

Derfor: når du, som jeg, får fornemmelsen af at være fyldt op, og hovedet kører på højtryk, så stop og brug den verden, den kultur, den musik, de billeder, den skov eller det hav, du kender og er tryg ved.
Glem medierne, klimaet, løftebrudene. Nyd efteråret og læs en god bog i stedet for.

Pia Schnoor

Del denne side på de sociale medier:

Del på facebook
Facebook
Del på google
Google+
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på pinterest
Pinterest
Del på email
Email
Scroll til toppen