Populærkultur

Kom med bagom popkulturen i bøger, musik og film

 Populærkultur har fandtes siden midten af forrige århundrede, og har været udskældt og støt voksende lige siden. Pop-kultur gennemsyrer vores fritid – vi storforbruger streaming, musik, tekst, film og tøj. Vi søger oplevelser, inspiration og identitet gennem

 de kulturprodukter, vi forbruger. Pop-kultur er meget mere end de kulørte interviews med kendte mennesker, klub-anmeldelser eller omtale af film på en blog. Alt bygger oven på hinanden og på kryds og tværs. 

I faget skal vi bagom populærkulturen – vi skal have fingrene i musik, film, streaming, bøger, analoge medier og mode for blandt at diskutere:

  • Amerikanske kvindelige rappere, der påberåber sig et feministisk projekt – når den sande feminisme i amerikansk musik i virkeligheden skal findes i 60’erne og 70’ernes country-scene med Dolly Parton og Emmylou Harris. 

  • Et klassisk eller moderne rockalbum – eks. Born in the USA med Springsteen, Pink Floyd’s The Wall, noget med Kanye West – lytte til albummet, diskutere tekster og snakke om den tid, værkerne er lavet i (politisk, kulturelt, socialt, økonomisk). 

  • Det samme som ovenstående – med bøger.

  • Sammenhængenmellem metal-musik, avant-garde mode og Motown – den er der!) Hvad er metal-scenen for en størrelse – er den stadig undergrund? Metal opfattes især af ældre generationer som noget værre noget med støj og djævletilbedelse – i virkeligheden ligger dens tilhængere typisk på den yderste venstrefløj. 

  • RuPaul’s Drag Race og LBGT-bevægelsens historie i musik, litteratur og film. 

 

Undervisningen

Undervisningen, 2,5 timer, tager udgangspunkt i et afsnit af en serie, uddrag af en film, sange, et helt album, YouTube-videoer, et oplæg fra underviseren, uddrag fra en bog, en artikel – hvad som helst. 

Vi lægger ud med at se, høre, lytte eller læse; det går det meste af første modul med (ca 40 minutter). Herefter oplæg til den diskussion, som ligger i andet modul, når vi er tanket om med kaffe og snacks i pausen. 

Janni fortæller: Til eksempel havde vi en undervisningsgang om begrebet POPULÆR-FEMINISME: Første time bød på twerking-instruktion med Twerk-queen Louise Kjølsen (deltagelse valgfri 😉 samt eksempler på blogindlæg og artikler fra danske GirlSquad (Louise Kjølsen, Nikita Klæstrup, m.fl.) Nikita er letpåklædt model og blogger og politisk aktiv – hvad er hun oppe imod? Jeg lavede et oplæg om de fire bølger af feminisme; helt tilbage til kampen for stemmeret og kvinders adgang til uddannelse, til vore dages ret-til-at-klæde-os-som-vi-vil. 

Vi så musikvideoer med kvindelige kunstnere (Beyoncé, Taylor Swift, Missy Eliott) og snakkede om feminisme som kulturel kampplads; kvindelige kunstneres virkemidler – behov for disse? / forskel på maskuline og feminine udtryk i musikvideoer og sceneoptræden – og så et throwback til gudmødrene Dolly Parton og Emmylou Harris; kvindelige kunstnere på den traditionelt ultra-mandsdominerede amerikanske country-scene, som skabte kæmpekarrierer i deres egen ret; for Dollys vedkommende ved at insistere på trashy og dullet femininitet samtidig med et hardcore musikalsk og business-talent. Og så selvfølgelig perspektivering til nutidige danske kvindelige kunstnere som eks. sangerinden Jada, som er tyk-positiv og må tage en del hate på den konto.   

OM dig:

Du er nysgerrig på at komme med bag om populærkulturen. Du er åben overfor genrer, du ikke kender – og er klar til at blive inspireret af ny lyd, tekst og billeder, selv om det måske ikke “lige er din stil” indenfor bøger, musik og film.

Du er klar på både klasseundervisning og kan give plads til andres meninger og holdninger. Du bidrager også gerne med dine egne.

Du behøver ikke at have nogle særlige “populærkultur-forudsætninger” Faget er åbent for alle.

 

Underviser

Janni Olesen

Er cand. mag. i engelsk og psykologi fra Aalborg Universitet. Ansat på Vrå Højskole siden 2015. Har tidligere arbejdet som underviser på HF og som socialrådgiver.

Underviser på skriveværksted og i populærkultur.

Debuterede som forfatter på Gyldendal i 2008 med romanen “Noget du skal vide”

Bogen indbragte Janni danske banks debutantpris. Hun har modtaget flere arbejdslegater fra Statens Kunstfond. 

Janni skriver i dag primært Young Adult-litteratur -og udkom i 2019 med ungdomsromanen “Hvad så, hvis jeg er”.

“Jeg elsker ungdomslitteratur og fanfiction, store tyske biler, musik, lange gåture og at spille bas.”

Scroll til toppen