fbpx

Naturliv

Forårssemestret 2024 på Vrå Højskole

Forår 2024
kr 2.050 pr. uge, inkl. kost og logi.
 • Periode: 14. jan. - 15. juni. 2024
 • Pris: 45.100 Kr. inkl. studietur.
 • Status: Ledige pladser
ledige pladser

Naturliv er et fag med udgangspunkt i permakultur.

På faget Naturliv, Vi vil øve os i det langsomme og bruge naturen med omtanke. Permakultur, som er en sammentrækning af permanent og kultur, vil have betydning for faget. Det er en måde at tænke på, hvor der både tages hensyn til mennesket og naturen.

Vi skal bygge en naturliv’s have, hvor der er plads til både brændestabel, højbede, ukrudt, bålplads og plads til afslapning når både Permakultur og æstetik skal spille sammen? Det bliver noget at det vi skal i gang med. Ikke kun på papiret, for vi har nemlig fået en have til rådighed.  Vi skal bygge, lave mad på bål, være samlere og nyde langsommeligheden eller det meditative ved at kigge i et bål eller snitte en pind, el. knytte en hængekøje.  Vi skal have startet en kompost, få ting til at slårødder, gen gro og sove i shelters.

Vi har også brug for at mærke naturen og de kræfter der er på spil, derfor vil vi altid gå en tur, kortere eller længer, vi vil bruge sanserne på gåturen, mærke vinden, den våde- kolde/varme regn, se hvordan planterne kæmper sig igennem vinteren.  I løbet af semesteret er der planlagt en vandretur. 1-2 overnatninger i shelters. Du skal ikke snydes for fisketur og lave vores egen mad. Du har mulighed for at låne udstyr af skolen (sovepose, liggeunderlag) hvis du på egen hånd vil have højskolevenner med på shelters tur en weekend.

Genbrug og samlere er lidt i samme båd. Vi skal skaffe os materiale, som vi kan lege med senere. Hvad kan vi bruge et toiletrullerør til? Kan det overhovedet bruges? Personligt er jeg samler og har altid et eller andet projekt i tankerne som jeg samler materiale til.  For ikke at samle-pladsen kommer til at ligne en losseplads må vi tænke kreativt. Vi skal træne kreativiteten med de ting/ objekter vi samler, hvad kan vi bruge dem til, som de på forhånd ikke var tænkt til.

Årstiden bestemmer hvad vi kan finde og sanke i naturen. Jeg glæder mig allerede til de først brændenælder og mælkebøtter titter frem. Mælkebøtte-saft og sirup er virkeligt lækker og gratis mad. Efteråret byder selvfølgelig på svampesafari.

Vi skal have sået og plantet i vores egen have. I vintermånederne vil vi mest gen gro og klargøre bedene til foråret pipper frem.  Vi skal ikke kun plante og gen gro, men vi skal også holde fokus på madspild og bruge hvad vi har. Vi vil lave mad på bål og inde i køkkenet. Vi skal syrne og kærne vores eget smør, som efterfølgende kan nyde ved morgen bordet i spisesalen.

 • Samlere
 • Bygge
 • Forråd
 • Natures spisekammer
 • Plante
 • Langsomlighed
 • Æstetik
 • Genbrug
 • madspild
 • Permakultur
 • Naturen
 • Sanse
 • Kompost

Det er nogle af de emner vi vil komme ind på i faget naturliv

Vi vil besøge: Friland som er et alternativet samfund på mols. Markliv som dyrker grønsager og har produktion uden brug af maskiner, det ligger lige uden for Vrå. Kornets hus som en restaurant, bageri med ekspertise inden for ældgamle meltyper.

Det vi forventer af dig: Du skal kunne lide at være ude og ikke være bange for at få jord underneglene. Du skal være nysgerrig på, hvad vi kan bruge ting til og være interesseret i at fremstille et eller andet brugbart.  Hvad mod på at smage på ting du ikke kender.

Underviser

Lene Schøning

Lene Schøning er uddannet tekstil konstruktør, skrædder og har en PD i materiel kultur. Hun har undervist på Vrå Højskole siden 2007, og har inden da undervist på Alexandraskolen i Frederikshavn, der var kendt for sine dygtige skræddere.
Hun har bla. syet tøj til Ghita Nørby, Diana Benneweis, Prinsesse Alexandra og flere kendte politikere.

Hun underviser “Syning og design” og “Naturliv”. I forlængelse af undervisningen har Lene startet Youtube kanalen Tekstilbanken, hvor hun gennemgår forskellige tekstile teknikker.

Fællesskab?
Lære nyt?
Fordybe dig?
Møde nye mennesker?

Naturliv 1
Scroll to Top
Scroll til toppen