Håndarbejde og kreativitet

Efterårssemestret 2022 på Vrå Højskole

Efterår 2022
kr 1.950 pr. uge, inkl. studietur, kost og logi i 12 uger
  • Start: 14. august 2022
  • Slut: 17. december 2022
  • Status: Ledige pladser
ledige pladser

Lær håndarbejde mens du træner din kreativitet.

Her lærer du 4 forskellige håndarbejdsteknikker og får samtidigt trænet din kreativitet. 

Faget er tilrettelagt, så du prøver både broderi, tekstiltryk, tufting og vævning – du lærer en ting ad gangen og ca hver 4. uge skifter du til en ny teknik imens du får trænet din kreativitet. 

Broderi: Du lærer de traditionelle broderisting så du kan nytænke og fortolke dem, så de passer til din individuelle stil. Vi bruger både almindeligt broderigarn og utraditionelle trådtyper. Vi broderer små projekter som f.eks. billeder og bogmærker. 

Tryk: Vi arbejder med forskellige trykteknikker – stencil, kartoffeltryk, billedoverføring og dobbelttryk. Vi trykker på lyst og mørkt stof – på genbrugstekstil, f.eks. skjorter. Du lærer også hvordan man efterbehandler, så trykket holder. Vi trykker det hele i hånden og med teknikker, der kan laves derhjemme. 

Vævning: Du lærer om vævens opbygning og prøver at væve forskellige slags vævning og på forskellige typer af væve. Du væver en karklud og små væveprøver til videre forarbejdning. Du væver lærred, kipper, rya og drejl.   

Tufting: Du lærer at sætte en tufteramme op og at bruge en Danellanål, som er det håndværktøj, vi bruger på skolen. Tufting er en meget simpel teknik at lære, og når du har lært det, kan du slippe fantasien løs og tufte derudaf. Tufting egner sig godt til udsmykning og brugstekstiler – det kan f.eks være små patches eller vilde puder.  

Faget er to gange ugentligt. Hver gang mødes alle til et inspirationsoplæg. Det kan være om en teknik, en tendens, en tekstilkunstner eller noget helt syvende. Derefter arbejder den ene halvdel af eleverne med en specifik håndarbejdsteknik, f.eks. broderi eller vævning.  

Imens træner den anden halvdel af eleverne kreativitet med designopgaver. Det kunne være: Lav et tekstilt spil, et hverdagsobjekt, etc. Designopgaven skal udtænkes og planlægges, men ikke altid udføres. De gange, men arbejder med designopgaven, har man også mulighed for at arbejde videre med sit aktuelle håndarbejde på egen hånd. 

Du arbejder primært med bundne opgaver og laver en del små prøver. 

Faget har to lærere, som på skift varetager undervisningen: Lene Schøning og Janne Kjærgaard Nielsen 

Her er et par videoer fra nettet til inspiration

Underviser

Janne Kjærgård Nielsen

Janne er uddannet bibliotekar. Hun har været ansat som højskolelærer på Vrå Højskole siden 2003.

Janne bor sammen med sin familie tæt ved højskolen. Hun er mor til tre og er en ekspert i Vrå og omegn. Så hun er god at spørge, hvis du er i tvivl om noget i højskolens nærområde.

Hun er bidragsyder til bogen “Højskolepædagogik”. Hun har taget den højskolepædagogiske specialuddannelse HPU.

Ved siden af sit arbejde med højskolen er Janne koordinator for FOFundervisningen på skolen – og så er hun stærk med et par strikkepinde og en fast del af holdet bag “strikfestivalen” på højskolen.

Underviser

Lene Schøning Bruun

Lene Schøning er uddannet tekstil konstruktør, skrædder og har en PD i materiel kultur. Hun har undervist på Vrå Højskole siden 2007, og har inden da undervist på Alexandraskolen i Frederikshavn, der var kendt for sine dygtige skræddere.
Hun har bla. syet tøj til Ghita Nørby, Diana Benneweis, Prinsesse Alexandra og flere kendte politikere.

Hun underviser Syning og design, Persillerod og Håndarbejde og kreativitet. I forlængelse af undervisningen har Lene startet Youtube kanalen Tekstilbanken, hvor hun gennemgår forskellige tekstile teknikker.

Fællesskab?
Lære nyt?
Fordybe dig?
Møde nye mennesker?
Ta' på højskole!

Håndarbejde og kreativitet 2
Scroll til toppen