Bliv voksen

Få styr på, hvordan du klarer dig "ude" i samfundet

Bliv voksen har ikke nogle faste bøger eller et fast undervisningsmateriale, som vi skal igennem. Det er et praktisk og nyttigt fag, der handler om at kunne klare sig selv, og som tager fat på, hvad du kan gøre hvis:

• Jeg får brev fra kommune?
  • Jeg ikke har flere penge på kontoen den sjette?
  • Ikke har noget job?
  • Ikke har et fedt liv, som jeg har lyst til at dele på Instagram?
  • Er træt og upoplagt hele tiden?
  • Ikke aner noget som helst om EU – og heller ikke ved, hvad det skal bruges til.
  • Jeg skal flytte og ikke ved, hvordan jeg praktisk griber den an
  • Der er folketings- eller kommunalvalg, og jeg jeg skal stemme
  • Gerne vil igang med sport eller en fritidsinteresse, men ikke helt kan motivere mig selv?

I faget ”Bliv voksen” er der plads til spørgsmål om alt mellem himmel og jord. Faget handler om dig og dit liv. Både praktiske problemer – men også personlige udfordringer som stress, identitet og hvordan du begår dig i din dagligdagen og den digitale virkelighed.

På faget vender vi os indad – men også udad mod samfundet, og du kan i høj grad være med til at forme undervisningen.

Har du nogle emner, der optager dig, så diskuterer vi dem gerne på klassen. Det kunne være emner som flytning, studievalg, EU – eller kærestesorger. Intet er for stort eller for småt til “Bliv voksen”.

Du kan også få råd og vejledning i, hvordan du klarer lavpraktiske ting som NEM-ID, Digital Signatur og hvordan du bruger Borgerservice.

Undervisningen i Bliv Voksen foregår for det meste på højskolen, men vi tager også på ture ud af huset. Vi har eksempelvis været på museer, på virksomhedsbesøg og har været forbi flere uddannelsesteder. Turen kunne også gå til genbrugsstationen, til  rådhuset, borgerservice, biblioteket eller noget helt andet. Du er som elev velkommen til at komme med forslag til, hvor vores ture og eskursioner skal gå hen.

Det kræver ingen særlige forudsætninger – og ingen specifikke udfordringer for at komme med på “Bliv-voksen-faget”. Blot du har lyst til at få bedre styr på dit liv, og blive klædt på til de udfordringer, der venter dig efter din tid på højskolen.

Janne Kjærgård Nielsen

Janne er uddannet bibliotekar. Hun har været ansat som højskolelærer på Vrå Højskole siden 2003.

Janne bor sammen med sin familie tæt ved højskolen, og  er en ekspert i Vrå og omegn, der er god at spørge.

Hun er bidragsyder til bogen “Højskolepædagogik”. Hun har taget den højskolepædagogiske specialuddannelse HPU.

Lene Graarup

Lene Graarup er uddannet cand. theol., Århus Universitet, 1997. Hun er præst i Vrå Valgmenighed, som er nabo til Vrå Højskole.

Valgmenigheden har altid været en vigtig nabo for Vrå Højskole, og Lene Graarup deler derfor sin stilling mellem højskolen og valgmenigheden.

Lene Graarup har været præst i Valgmenigheden og ansat på Vrå Højskole siden 2000.

Per Christensen

Per er uddannet fra Aalborg seminarium år 2000. Han har undervist i Dansk, Matematik, Idræt og billedkunst.

Per har været ansat på Vrå Højskole siden 2013.

Han er særlig ansvarlig for højskolens grønlandske elever, og er desuden en stærk “standupper” og en habil skater.