Songwriting

Learn to write songs yourself, completely from the "bottom"

I Sangskrivning på Vrå Højskole  skriver vi sange ”fra bunden”. For at skrive en sang skal du bruge fem ingredienser:

 • En tekst
 • En melodi
 • Et rytmisk groove
 • Et harmonisk element
 • Et arrangement af lyden, som skaber et samlet udtryk

Der findes utallige traditioner og stilarter, som danner grundlag for, hvordan de fem ingredienser spiller optimalt sammen.
Når vi i sangskrivning skaber ”nyt,” gør vi det ved at undersøge og lære traditionerne og stilarterne at kende, så vi er i stand til at bryde dem.

At skabe ”nyt” er en kreativ proces. En proces som er meget personlig og individuel.

I sangskrivning venter vi ikke på, at inspirationen falder ned fra himlen. Vi arbejder bevidst mod at søge inspirationen.

Vi tør gøre op med de vante arbejdsformer. Vi tester metoden ”benspænd”, og vi arbejder med deadlines.

Rent praktisk vil nogle timer gå med at skrive sange. Andre går med at lytte til og lære om musik. Vi vil også bruge tid på at arrangere hinandens sange og spille dem i øvelokalet. Nogle gange indspiller vi dem i lydstudiet.

Der vil være grundliggende introduktion og undervisning i musikteori, tekstproduktion, komposition og lydstudieteknik.

Om dig:

 • Du har noget på hjertet
 • Du har allerede arbejdet med – eller har lyst til at arbejde med sangskrivning
 • Du er villig til at dele og diskutere dine sange med andre
 • Du er åben overfor personlig feedback og vejledning

 

I undervisningen kommer vi igennem tre store hovedområder:

 • Analyse
 • Tekst og lyrik
 • Arrangement og Lydstudieteknik

Analyse: Hver uge bruger vi tid til at lytte, analysere og diskutere musik og lyrik, som bliver knyttet til genre og stilarter. Undervisningen indeholder også en del musikhistorie, hvor musikken bliver sat i sin samtid. Her lærer du at forstå de forskellige kulturelle strømninger, som musikken udspringer af. Der bliver også analyseret musik i en mere musikfaglig kontekst. Parametre som instrumentering, klangideal, form, ideomatik og harmoni.

Tekst og lyrik: Her skaber du selv din egen tekst. Du får en lang række forskellige skriveøvelser, der ofte vil være i en bestemt ramme. Det gælder om, at lære dig håndværket at skrive en tekst, og få punkteret myten om, at den gode tekst kommer fra himlen som guddommelig inspiration. Tekstopgaverne falder inden for tre hovedkategorier:

 1. En tema-opgave med fokus på et specifikt emne. Din undring og nysgerrighed om emnet bliver omdrejningspunktet i din tekst
 2. Sproglig udvikling. Her skal du lære at ”stjæle” ord fra fra omverden, fx aviser, film bøger og blade og sætte dem ind i nye kreative i sammenhænge. Du skal se på sproget som en guldgrube af muligheder.
 3. Personlige tekster – her vender du nogle personlige erfaringer og følelser om til sangtekst.

Arrangement og lydstudieteknik: Her spiller og arrangerer vi hinandens numre. Vi fokuserer på de numre, der egner sig til orkester, og vi indspiller dem i lydstudiet.

Du behøver ikke at have en masse sange liggende i skrivebordsskuffen for at komme med på sangskrivning, og du behøver heller ikke at være god til at synge. Holdet er for både nybegyndere, men også for dig, der ønsker at gå videre på musikkonservatoriet i AalborgAarhus eller København, eller en anden musisk uddannelse som eksempelvis HF MUST , populærmusik og lydproduktion på Aalborg Universitet , musikvidenskab i Aarhus  eller København efter højskolen.

Hør nogle af sangene der er lavet af Sangskrivningsholdet

Fede oplevelser?
Lære nyt?
Fordybe dig?
Møde nye mennesker?
Ta' på højskole!

Songwriting 1

Teacher

Anders H. U. Nielsen

Anders is a lead singer amongst others than Uhrskov and Andersen and has previously been a guest researcher and research assistant at the Center for Danish Jazz History at Aalborg University.

In addition, he has been radio director at Radio Aalborg and sang choir at the highest level, where he has travelled extensively and performed at concerts in many countries, inside and outside of Europe. Generally, he spans broadly from rock, blues, roots, jazz over electronica, dub and modern classical music.

Anders has been employed at Vrå Folk High School since 2008 and teaches songwriting and music theory.

Underviser

Stine Flyvhlm

Stine Flyvholm er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2015. 

Hun har undervist på blandt andet Nørresundby Gymnasium og er selv udøvende kunstner i bandet Grace James. Stine har styr på sin musikhistorie og har et stort hjerte for blues og soul-genren.

Hun er stor fan af blandt andet Beatles, Bob Dylan og Tom Waits og er initiativtager til højskolens nye Gospel-kor.

Scroll to Top